Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

НАТО проведе масштабні навчання з імітацією нападу росії

Північноатлантичний альянс у лютому проведе масштабні військові навчання за участю 90 тисяч військових, відпрацьовуватиметься сценарій нападу росії на територію країн-членів Альянсу.
фото - NATO JFC Naples

Про це зазначає агенція dpa, яка взнала подробиці в кулуарах зустрічі вищих військових представників Альянсу в Брюсселі, з посиланням на Bild.

Західний оборонний альянс хоче мобілізувати для навчань близько 90 тисяч солдатів. Це означає, що маневри стануть найбільшими з часів закінчення холодної війни.

Навчання, які розпочнуться в лютому, матимуть назву "Непохитний захисник" (Steadfast Defender). Зокрема, будуть відпрацьовуватися питання оповіщення і розгортання національних і багатонаціональних сухопутних сил.

При цьому в середині лютого в Брюсселі також відбудеться засідання міністрів оборони країн НАТО.

За інформацією dpa, сценарій навчань передбачає напад Росії на територію країн-членів Альянсу, що призводить до оголошення так званої "справи Альянсу" відповідно до статті 5 Договору про НАТО.

Стаття 5 регулює зобов'язання надавати допомогу в Альянсі і стверджує, що збройний напад на одного або кількох союзників розглядається як напад на всіх.

Останній великий маневр такого роду відбувся в 1988 році.

Найбільші на сьогодні навчання НАТО з часів закінчення холодної війни були організовані у 2018 році з акцентом на Норвегію. У Trident Juncture 2018 було задіяно близько 51 тисячі солдатів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ