Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

НАТО розгорне літаки радіолокаційного стеження поблизу росії

НАТО тимчасово розгорне літаки із системами дальнього радіолокаційного стеження в місті Шяуляй, що на півночі Литви. Перший із двох літаків прибуде 28 вересня і почне виконувати місії з моніторингу російської військової активності поблизу кордонів Альянсу.

Про це повідомляється на сайті НАТО, пише Громадське.

Також для підтримки літака до Шяуляя будуть направлені близько 150 військовослужбовців.

Виконувач обов’язків речника НАТО Ділан Вайт наголосив, що війна росії проти України посилила увагу Альянсу до безпеки в регіоні Балтійського моря.

«Наш АВАКС може виявляти літаки та ракети за сотні кілометрів, що робить їх ключовим засобом раннього попередження для НАТО. Я дякую Литві за розміщення літаків. Це важливий внесок у нашу спільну безпеку», — сказав Вайт.

Зазначається, у відповідь на російську війну в Україні НАТО посилило свою повітряну присутність у східній частині Альянсу. Зокрема, за допомогою винищувачів, літаків-розвідників і танкерів.

Після ударів російських безпілотників поблизу території НАТО Сполучені Штати минулого тижня (18-24 вересня) розгорнули чотири додаткові винищувачі F-16 у Румунії.

З лютого 2022 року АВАКС НАТО здійснив сотні польотів над Східною Європою для спостереження за російськими військовими літаками, додають у Альянсі.

Найближчими днями АВАКС знову почне свої розвідувальні польоти. Планується, що місія триватиме кілька тижнів. Літаки належать до флоту, який базуються в Гайленкірхені, що в Німеччині.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ