Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Нацбанк опублікував щоквартальний "Інфляційний звіт" за жовтень 2018 року

Національний банк підвищив прогноз інфляції на 2018 рік з 8,9% до 10,1% через стрімке підвищення світових цін на енергоресурси та пшеницю, а також більш суттєве, ніж очікувалося, зростання заробітних плат в Україні. Про це йдеться в щоквартальному "Інфляційному звіті" за жовтень 2018 року.

Розширення споживчого попиту, високі темпи зростання заробітних плат, нещодавнє стрімке зростання цін на нафту – всі ці фактори відображатимуться на споживчій інфляції і наступного року. У результаті інфляція залишатиметься на рівні вищому за цільовий діапазон довше, ніж очікувалося раніше. Якщо у липні Національний банк прогнозував входження інфляції в цільовий діапазон (5% +/- 1 в.п.) наприкінці 2019 року, то зараз очікується, що на кінець наступного року інфляція знизиться до 6,3%. 

Інфляція увійде в межі цільового діапазону в І кварталі 2020 року та досягне середньострокової цілі 5,0% наприкінці 2020 року. Головним чинником такого сповільнення інфляції будуть жорсткі монетарні умови, що склались унаслідок низки попередніх підвищень облікової ставки.

Також Національний банк переглянув прогноз міжнародних резервів. Як йшлося під час останнього прес-брифінгу Національного банку з монетарної політики 25 жовтня 2018 року, обсяг резервів на кінець цього року залежить насамперед від обсягу траншу за новою програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом, надходження іншого офіційного фінансування та обсягу розміщення єврооблігацій Урядом. Беручи до уваги ці чинники, у тому числі нещодавнє розміщення Урядом єврооблігацій, Національний банк очікує, що у 2018 році міжнародні резерви зростуть до 19,2 млрд дол. США (або 3,2 місяця імпорту майбутнього періоду). Продовження співпраці з МВФ також дасть змогу зберегти обсяг міжнародних резервів на такому ж рівні у 2019-2020 роках попри період пікових виплат за державним боргом.

Окрім оновлених макроекономічних прогнозів, у жовтневому «Інфляційному звіті» розглянуто низку спеціальних тем, зокрема такі:

— Оцінка інфляції на основі онлайн – індексів цін

За різними оцінками, обсяги електронної комерції в Україні щорічно зростають на майже 30%. У 2017 році вона сягнула 4-9% загального обсягу роздрібного товарообороту підприємств. Це дало поштовх розвитку веб-скрепінгу (від англ. web scraping) – збору даних з онлайн-джерел з використанням спеціально розробленого програмного забезпечення.

Багато національних статистичних організацій та інших державних інституцій уже розпочали проекти щодо впровадження веб-скрепінгудля доповнення офіційної статистики. Серед них — Бюро статистики праці США, Служби статистики Великої Британії, Нідерландів, Нової Зеландії та Норвегії.

У 2015 році Національний банк України також розпочав проект веб-скрепінгу для збору даних щодо споживчих цін з метою здійснення випереджаючої оцінки інфляції для прийняття рішень з монетарної політики. Збір даних з онлайн-джерел та використання іншого модельного інструментарію дозволяють НБУ здійснювати короткострокову оцінку інфляції приблизно за два тижні до публікації офіційних даних Держстатом для поглибленого аналізу та проведення монетарної політики.

— Ринок праці в Польщі та місце українських працівників на ньому

Економічна криза 2014-2015 років в Україні призвела до інтенсифікації процесів трудової міграції. Одним з найпопулярніших напрямків серед українських працівників стала Польща завдяки вищому рівню заробітних плат, значному попиту на робочу силу та територіальній близькості.

Однак можливості для подальшого збільшення потоку мігрантів до цієї країни останнім часом звужуються. Зокрема, у І півріччі 2018 року кількість виданих дозволів зросла лише на 20% у порівнянні з І півріччям 2017 року, тоді як протягом двох попередніх років вона зростала на більш ніж 100%.

Національний банк очікує на подальше зниження інтенсивності трудової міграції з України до Польщі з огляду на перспективи уповільнення економічного зростання в Польщі (за прогнозом Міжнародного валютного ринку, до 3,5% у 2019 році та 2,8% у середньостроковій перспективі), зниження темпів створення нових робочих місць та росту зайнятості, на які вказують останні кон'юнктурні опитування польських підприємств, а також стриману зацікавленість польських роботодавців у залученні на відкриті вакансії працівників з України.

Водночас ризик посилення міграційних процесів залишатиметься вагомим через збільшення зацікавленості українців у працевлаштуванні в інших країнах за кордоном. Про це зокрема свідчать дані пошукової системи Google – з другої половини 2017 року зросла кількість запитів на пошук роботи в Чехії. Крім того, у кількох європейських країнах оголошено плани щодо спрощення процедур для працевлаштування іноземних громадян.

"Інфляційний звіт" відображає бачення Національного банку щодо поточного та майбутнього стану економіки України з акцентом на інфляційному розвитку, що є основою рішень з монетарної політики. Національний банк України публікує звіт щокварталу, починаючи з квітня 2015 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ