Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Національний банк ініціює зміну назви монети "копійка" на "шаг"

Національний банк України ініціює зміну назви розмінних монет з “копійка” на “шаг” – “для відновлення історичної справедливості, сприяння дерусифікації та відродженню національних традицій у грошовому обігу”.

Про це йдеться в пресрелізі регулятора.

“Зміна назви монет сприятиме дерусифікації та деколонізації. Декомунізація, дерусифікація та деколонізація України – процеси, що розпочалися з розпадом срср та пік яких припав на початок війни росії проти України у 2014 році й активно триває нині. Безкомпромісне очищення від столітніх нашарувань русифікації є обов’язком кожної державної інституції”, – заявили в НБУ, додавши, що зараз “влучний час для відновлення національних традицій у грошовому обігу”.

Також, на думку керівництва НБУ, відродження назви “шаг” поверне українським монетам власну ідентичність.

“Ми докладно вивчали побутування назв монет та монетно-лічильних найменувань, особливості грошової лічби, традиції накопичення багатства в Україні. Отримані свідчення  дають нам підстави сміливо стверджувати, що суто українською назвою для дрібних монет є “шаг”. Тому її повернення до сучасного грошового обігу – логічне та науково обґрунтоване. Наша гривня – княжого роду, а шаг – походить із славетного роду козацького”, – наголосив старший зберігач фондів Музею грошей НБУ, доктор історичних наук Андрій Бойко-Гагарін.

Регулятор уже розробив відповідні пропозиції щодо законодавчих змін.

Національний банк розробив пропозиції щодо необхідних законодавчих змін, які передбачають:

  • унесення відповідних змін до статті 32 Закону України “Про Національний банк України”;
  • визнання такими, що втратили чинність, двох постанов Президії Верховної Ради України:”Про розмінну монету України” від 2 березня 1992 року № 2156-XII; “Про затвердження назви і характерних ознак грошової одиниці України” від 10.12.1991 № 1952-XII;
  • унесення змін до Законів України “Про пенсійне забезпечення”, “Про ринки капіталу та організовані товарні ринки”, до статті 249 Податкового кодексу України з метою синхронізації термінології.

Співвідношення між копійкою та шагом дорівнюватиме 1 до 1. Нацбанк розроблятиме відповідний дизайн, а також порядок та строки вилучення копійок з обігу.

“Водночас Національний банк не планує спеціально, через зміну назви,  вилучати з грошового обігу монети, номіновані в копійках, та обмінювати їх на шаги. Монети “копійка” та “шаг” перебуватимуть в обігу паралельно. Громадянам не потрібно буде вживати додаткових заходів для обміну копійок на шаги. Це дасть можливість уникнути додаткових витрат, пов’язаних з утилізацією копійок та виготовленням шагів для їх заміни”, – розповіли в НБУ.

Голова Нацбанку Андрій Пишний сподівається, що НБУ почне карбувати шаги вже у 2025 році.

Назва “шаг” давнього українського походження, вона уже використовувалася як на території України, так і в українській грошовій лічбі (з XVI – XVII ст.). Це унікальне найменування монети, якого не знають інші лінгвокультури. Воно широко вживається в класичній українській літературі, зокрема часто згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших письменників.

У часи Української революції 1917–1921 років у реальний грошовий обіг були введені грошові знаки з назвою “шаг”, що було закріплено на законодавчому рівні. Тому вiдродження такої практики обґрунтоване iсторичною та мовною традицiєю України.

Попри це, 2 березня 1992 року постановою Президії Верховної Ради було затверджено назву розмінної монети “копійка”.

У процесі запровадження гривні, 1996 року., голова НБУ Віктор Ющенко виловлювався про потребу замінити “копійки” на “шаги”, традиційні для України і відмінні від російської та радянської платіжної системи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ