Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Національний банк шукає нових управителів активами 16-ти банків

Національний банк шукає нових управителів активами 16-ти банків
Національний банк шукає нових управителів активами 16-ти банків
Національний банк шукає нових управителів активами 16-ти банків
Національний банк шукає нових управителів активами 16-ти банків
1/2
Як повідомляє прес-служба НБУ, Національний банк шукає нових управителів активами 16-ти банків, активи яких знаходяться під його контролем, і готовий забезпечити ефективний та прозорий механізм проведення конкурсів для відбору цих управителів.

Про це повідомив начальник відділу роботи з управителями НБУ Володимир Труш під час виступу на круглому столі на тему “Управління активами банків, процедуру ліквідації яких розпочато до 22.09.2012”, проведеному в Національному банку 15-16 квітня.

Круглий стіл зібрав півсотні учасників ринку управління активами й борговими зобов’язаннями та представників профільних асоціацій.

Нагадаємо, Національний банк до вступу в дію закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" 22 вересня 2012 року прийняв рішення про відкликання банківських ліцензій та ліквідацію 16-ти банків. Балансова вартість їх активів становить близько 11 млрд грн. За законом, якщо на момент закінчення строку ліквідації залишилися непроданими активи цих банків, ліквідатор передає їх в управління визначеній Національним банком юридичній особі – управителю. «Сьогодні ми ставимо за мету підняти якість роботи в даному напрямку, адже чим вона вища – тим швидше буде погашено вимоги вкладників цих банків», – зазначив Володимир Труш.

За вимогами НБУ, управителем може бути юридична особа, яка здійснює професійну діяльність з надання аудиторських, юридичних, консалтингових чи фінансових послуг та не менше трьох років веде беззбиткову діяльність. Також претендент не повинен мати заборгованості перед бюджетом.

Національний банк визначатиме управителя за результатами прозорого конкурсу, умовами якого є:

• строк діяльності та ділова репутація;
• наявність кваліфікованих спеціалістів, які мають досвід роботи з управління активами;
• відсутність конфлікту інтересів з банком та Національним банком;
• наявність відповідного технічного забезпечення та належних умов роботи з документами (приміщення для зберігання документів, достатність ресурсів тощо).

Процес вибору переможця буде транспарентним, зрозумілим та публічним. Конкурси проводитимуться через електронну систему комерційних закупівель Rialto, яка створена за принципом ProZorro. 
Буде проведено два етапи відбору – за кваліфікаційними вимогами та за найбільш економічно прийнятною пропозицією.

З переможцями конкурсів буде укладено договори про передавання в управління непроданих активів за зразком, затвердженим Національним банком.

Присутні на заході отримали вичерпну інформацію щодо усіх умов та строків проведення конкурсів, а також мали змогу обговорити основні вимоги та порядок взаємодії з Національним банком під час управління зазначеними активами у майбутньому.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ