Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Науковці досліджують унікальну статую, яку археологи знайшли у центрі Львова

1/2
Особливу знахідку з центральної частини Львова - статую Алегорія риболовлі - археологи спільно з науковцями «Львівської політехніки» досліджують вже кілька років. Про це йдеться у повідомленні Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» у Фейсбук.

Статую виявили під час археологічних робіт на вул. Наливайка ще 2011 року.

«Тоді на території колишнього скверика науковцям пощастило серед іншого натрапити на фрагменти скульптури жінки, на руці якої була накинута рибальська сітка. Згодом завдяки допомозі кафедри реставрації НУ «Львівська політехніка» з’ясували, що скульптура - це Алегорія риболовлі. Її реставрація стала дипломним проектом Сергія Гетьманчука.

Реставратори датують скульптуру першою половиною ХІХ ст. і зазначають: наразі відомі два аналоги такої скульптури. Один зберігається в Нью-Йорку, а інший - у Лондоні. На жаль, львівська скульптура у доволі поганому стані. Вона збережена лише на 30%. Серед вцілілих фрагментів, – ліва нога, фрагмент драпування, сітка та рука. Висота скульптури – 1,52 м. Нині вона зберігається на кафедрі реставрації», - йдеться у повідомленні.

Археологи у Львові виявили скульптуру, аналоги якої зберігаються в Нью-Йорку та Лондоні. Фото

Нагадаємо, як раніше повідомляло Гал-інфо, реставратори з'ясували, що вартість такої скульптури на всесвітньо відомому аукціону Sotheby's становить більше як 12 тис євро.

Спершу археологи припускали, що виявлені фрагменти можуть бути елементами статуї Йоана Хрестителя, але рука виявленої скульптури була жіноча, а на руці - накинута рибальська сітка.

Відомий скульптор по каменю Олег Рибчинський тоді припускав, що така скульптура повинна була стояти біля водойми. На вул. Наливайка (Краківське передмістя) був потічок, і вона, очевидно, стояла цьому на потічку.

Матеріал, з якого виготовлена скульптура, – кераміка. Висота скульптури – 1,52 м.

Як раніше повідомив у коментарі Гал-інфо реставратор, студент-магістр «Львівської політехніки» (Інституту архітектури та реставрації творів мистецтв) Сергій Гетьманчук, скульптура є тиражованою. Наразі відомі два аналоги такої скульптури. Один зберігається в Нью-Йорку, а інший - у Лондоні. Виготовлена вона була у Франції, в Марселі.

«Це інтер’єрна річ, яку могли дозволити собі лише заможні люди. Скульптура парна, тобто разом із нею мала бути ще й скульптура Алегорії мисливства. Такі скульптури використовували тематично. Алегорія рибальства зображує жінку, на одній руці якої накинута рибальська сітка, а в іншій – рибина. Скульптура Алегорія мисливства зображує чоловіка з вбитою качкою у руці», - пояснив Сергій Гетьманчук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ