Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Навіщо в схемах Гринкевича підставні особи?

Гал-інфо продовжує розповідати про оборудки компаній з орбіти Ігоря Гриневича, «апетити» якого постійно зростали.

Нагадаємо: низка фактів свідчить про те, що оборудку з купівлею «єдиного майнового комплексу державного підприємства «Західний експертно-технічний центр Держпраці» Гринкевич-старший провернув за допомогою підставних осіб.

Йдеться про адвокатів Ігоря Лапку та  Руслана Докторевича, які, за даними відкритих джерел (зокрема, реєстру судових рішень),  неодноразово представляли інтереси Гринкевича  та компаній, що з ним пов’язані,  в судах. В тому числі у справах, що стосуються оборудок з Міноборони.

А тепер кілька вельми показових фактів про «раптові» зміни в діяльності компанії ТОВ "Ай Ті Юнайтед", що спеціалізувалась на наданні комбінованих офісних адміністративних послуг, та кінцевими бенефіціарними власниками,  засновниками якої 23.01.2023 року стали Ігор Лапка та Роман Докторевич.  

Відразу після цього спостерігається активна участь ТОВ "Ай Ті Юнайтед" в державних закупівлях, аукціонах щодо придбання державних підприємств. А саме:  23.01.2023 року ТОВ "Ай Ті Юнайтед" бере участь а аукціоні щодо продажу єдиного майнового комплексу державного підприємства «Готель «Власта», пропонуючи за цей майновий комплекс 109 200 000 гривень з ПДВ.

07.03.2023 ТОВ "Ай Ті Юнайтед" намагається придбати єдиний майновий комплекс  державного підприємства “Укроборонресурси” (у складі якого 57 об'єктів нерухомого майна),  за який пропонує 32 400 000 грн з ПДВ. Хоча сама компанія "Ай Ті Юнайтед", згідно фінансової звітності, в період 2022 року діяльність фактично не здійснювала, а протягом 2023 року була збитковою.

27.03.2023 року ТОВ "Ай Ті Юнайтед" бере участь в електронному  аукціоні з продажу  єдиного майнового комплексу державного підприємства «Західний експертно-технічний центр Держпраці», виявившись його єдиним учасником та  пропонуючи ціну купівлі у розмірі 45 117 409,2 грн з ПДВ.

Виникає логічне запитання: звідки у адвокатів Ігоря Лапки Ігоря та Руслана Докторевича Руслана такі кошти – в  загальній сумі 186 млн гривень ?  Для участі в аукціонах щодо придбання майна державних підприємств, які відбулись фактично упродовж двох місяців. Далі напрошується питання про роль підставних осіб, за допомогою яких було здійснено оборудку з придбання держпідприємства, яка виглядає також як відмивання коштів. 

Однак у даній ситуації зрозуміло,  що Лапка Ігор Степанович та Докторевич Руслан Анатолійович до останнього будуть відхрещуватись від пов'язаності  з Ігорем Гринкевичем. А  що їм ще залишається робити? 

Варто також зазначити, що «аукціонна» активність щодо купівлі єдиних майнових комплексів державних підприємств у ТОВ "Ай Ті Юнайтед"  призупинилась після затримання Ігоря Гринкевича. А «апетити» у заарештованого були ще ті. Вищезгадане ДП «Укроборонресурси», як відомо, є   унітарним підприємством, що пов’язане з виробництвом, сервісним обслуговуванням військової техніки, а також модернізацією наявної техніки, що  для Гринкевича-старшого, вочевидь, представляло особливий інтерес, враховуючи сферу, у якій прокручувалися його найбільші оборудки та де зароблялися мільярдні кошти.

І ще про одне. У попередніх публікаціях Гал-інфо розповідало, що  державне підприємство «Західний експертно-технічний центр Держпраці» на момент продажу володіло значними активами, у тому числі  фінансовими. Надалі ці кошти Ігорем Гринкевичем та його спільниками (Віктор Шайтана, Микола Прокоп’як, Ярослава Макар) ймовірно були розкрадені – за допомогою схем з фіктивними угодами. Мова йде про угоди державного підприємства  з  ТОВ «Перспектива «Місто Буд», директор Кручінін Петро та ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект», директор Гринкевич Роман, за якими криється надання фіктивних послуг,  купівля фіктивних товарів,  проведення неіснуючих ремонтів. У їх числі – фіктивні договори на придбання у вищеназваних компаній  будівельних матеріалів на суму близько 10 мільйонів гривень.

Такі ж схеми компанії з орбіти Ігоря Гринкевича використовували раніше, про що свідчать матеріали судового реєстру – щодо  кримінальних проваджень, у яких у тому числі фігурують вищеназвані  ТОВ «Перспектива «Місто Буд» та ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект».

Йдеться, зокрема, про ухвалу Печерського районного суду міста Києва від 16.08.2022 року, що стосується кримінального провадження, відкритого за ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 209, ч. 3 ст. 358 КК України «стосовно групи осіб , які створили схему по шахрайському заволодінню бюджетними коштами в особливо великих розмірах під час постачання товарів для військових потреб Збройним силам України, із використанням підконтрольних суб`єктів господарської діяльності».

Поміж підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, що фігурують у шахрайських оборудках, називається ТОВ «Перспектива «Місто Буд», яким в  період часу з 06.05.2022 по 23.06.2022 «здійснено платежі за будівельні матеріали на суму 63,8 млн. грн.» на банківські рахунки, відкриті ТОВ «Будівельна компанія Сітіград», та яким, окрім того, в період 02.05.2022 - 22.06.2022 перераховано на  банківські  рахунки ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» «грошові кошти в сумі 78,88 млн. грн. за будівельні матеріали».

Тобто кошти з рахунків державного підприємства  «Західний експертно-технічний центр Держпраці» «вимивалися» у перевірений шахрайський спосіб…

Далі буде

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ