Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Найбільший табір для біженців у Греції згорів у вогні

На грецькому острові Лесбос вогонь знищив найбільший табір для біженців та мігрантів, у якому перебували понад 12 тисяч людей. Влада каже, що жителі табору заважали гасінню вогню і могли бути до нього причетні.
Фото: EPA / STRATIS BALASKAS

Про це повідомляє Громадське з посиланням на Ekathimerini.

Вогонь спалахнув одразу в кількох місцях у ніч на 9 вересня. У гасінні пожежі брали участь близько 40 пожежників. За словами керівника пожежної бригади Константина Феофілополуоса, жителі табору кидали у вогнеборців каміння.

Жителі табору рятувалися від вогню втечею. Частина з них, за словами очевидців, намагалася дістатися Мітілени – найбільшого міста Лесбосу, але дорогу їм перегородили місцеві, які не хотіли пускати до себе біженців і мігрантів. Їм довелося ночувати просто неба.

До ранку табір перетворився на згарище; там лишилися кілька його жителів, що намагалися знайти вцілілі у вогні речі, та пожежники, які до того часу локалізували вогонь. Надвечір 9 вересня вони повідомили про ще одне місце займання.

Міністр Греції з питань міграції Нотіс Мітаракіс заявив, що жителів згорілого табору тимчасово розселять на поромі, двох човнах і в наметах. Човни і пором мають прибути до обіду 10 вересня. А в наметовому містечку вже перебувають до трьох тисяч людей.

Допомогу в подоланні наслідків пожежі Греції вже запропонували в Європейському Союзі. Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас запропонував розселити біженців і мігрантів по країнах ЄС, якщо ті погодяться їх прийняти. Одна з німецьких федеральних земель уже готова поселити до тисячі людей.

Табір, що згорів у вогні, взагалі розрахований лише на три тисячі людей, а не на понад 12, які там фактично були. Чому так? У Греції дуже повільно розглядають заявки на отримання притулку від біженців. Тому владі країни не лишалося нічого, окрім як розселяти прибулих на Лесбос у переповнений табір.

Гуманітарні організації, які опікуються біженцями, не раз критикували грецьку владу через те, що вона ніяк не намагається вирішили проблему. Після початку пандемії коронавірусу вони зауважували, що через переповненість табору там є високий ризик спалаху COVID-19.

І справді: минулого тижня коронавірус виявили принаймні в 35 його жителів. Це могло стати однією з причин, чому греки не захотіли пускати біженців і мігрантів, що тікали від вогню, до себе в місто.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ