Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

НАЗК здійснило першу виплату викривачу корупції

Голова НАЗК Віктор Павлущик зауважив, що відсутність належної правової процедури для виплати не має впливати на можливість реалізації права викривача, гарантованого Законом.

Національне агентство з питань запобігання корупції здійснило першу виплату викривачу корупції, який, будучи у 2021 році директором департаменту внутрішнього аудиту Міноборони, звернувся до НАБУ з повідомленням про зроблену йому пропозицію отримати неправомірну вигоду у 24 млн грн за дії в інтересах ТОВ.

Про це повідомила пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції.

«НАЗК здійснило першу виплату викривачу корупції. Викривач, який отримав винагороду - чинний військовослужбовець, який у 2020-2021 роках обіймав посаду директора департаменту внутрішнього аудиту Міноборони. У 2021 році він звернувся із заявою до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), в якій повідомив, що йому запропонували отримання неправомірної вигоди у 24 млн грн за дії в інтересах певного ТОВ. Йшлося про залучення фахівців для проведення позапланового внутрішнього аудиту виконання державного контракту», - йдеться в повідомленні.

В НАБУ уточнюють, що аудиторська група мала скласти позитивний звіт за результатами аудиту щодо повноти, якості та відповідності виконаних робіт умовам контракту. Це дозволило б компанії отримати повну оплату у понад 400 млн грн за облаштування спецоб’єкта та претендувати на майбутні договори з Міноборони (ч. 3 ст. 369 ККУ).

«Відповідно до ст. 53-7 Закону України «Про запобігання корупції», викривач може отримати 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину після ухвалення обвинувального вироку суду... Можливість винагороди викривачам корупції було запроваджено ще у 2019 році. Дотепер суди ухвалили два позитивних рішення про виплати, однак через відсутність врегульованих процедур виплати реальне виконання судових рішень тривалий час було неможливим», - зазначають в агентстві.

Голова НАЗК Віктор Павлущик зауважив, що відсутність належної правової процедури для виплати не має впливати на можливість реалізації права викривача, гарантованого Законом.

«Саме тому НАЗК спільно з Кабінетом міністрів України, Державною казначейською службою, Міністерством фінансів та Міністерством економіки активно працювали в цьому напрямі. Наразі маємо відповідне рішення та виплату першої винагороди. Це - фундаментальна подія для подальшого розвитку інституту викривання в Україні та формування сталої культури викривання. На черзі - наступний кейс», - зазначив він.

Павлущик пояснив, що перша в історії українського інституту викривання виплата стала можливою завдяки зміні порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на здійснення заходів з реалізації антикорупційних стратегій, підкресливши, що питання врегулювання подальших виплат винагороди викривачам є пріоритетним для НАЗК.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ