Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

НБУ дозволив Укрпошті здійснювати виплати пенсій за кордон

Національний банк України (НБУ) пом'якшує низку валютних обмежень для активної участі банків-нерезидентів на ринку ОВДП, активнішої участі нерезидентів у торгах товарних бірж, підтримки пенсіонерів за кордоном.
Ілюстративне фото з відкритих джерел

Про це йдеться в пресрелізі регулятора, пише Інтерфакс. 

Згідно з ним, зокрема, "Укрпошта" зможе здійснювати перекази для забезпечення виплати пенсій і грошової допомоги громадянам України, які тимчасово перебувають за кордоном.

Нацбанк також дозволив здійснювати переказ коштів у гривні на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів, відкриті в українських банках, для проведення операцій із внутрішніми державними облігаціями України (ОВДП), номінованими в національній валюті, учасником яких є банк-нерезидент.

"За оцінками НБУ, такі зміни мають посприяти більш активній участі банків-нерезидентів в операціях із гривневими ОВДП і водночас завдяки збереженню обмеження на конвертацію цих коштів в іноземну валюту та їх переказ за кордон це не призводитиме до посилення тиску на валютний ринок", - вважає центробанк.

Ще одним послабленням став дозвіл українським товарним біржам здійснювати перекази коштів за кордон нерезиденту для повернення гарантійного забезпечення з метою участі в торгах, але лише за рахунок коштів, які були попередньо перераховані нерезидентом з-за кордону для участі в таких торгах.

"Відповідно купівля іноземної валюти не здійснюватиметься, отже, це не посилюватиме тиск на валютний ринок. Натомість такі зміни дадуть змогу забезпечити виконання біржами своїх зобов'язань перед учасниками торгів, що, своєю чергою, сприятиме збільшенню припливу іноземної валюти до України", - пояснив НБУ.

Водночас він повідомив, що банки не матимуть можливості завершувати валютний нагляд за операцією з імпорту товарів, якщо відбувається повне або часткове повернення коштів імпортеру з рахунку нерезидента, відкритого в українському банку. "Відповідна зміна необхідна, щоб запобігти непродуктивному відтоку іноземної валюти за кордон, що надасть змогу захистити міжнародні резерви України та стабільність на валютному ринку", - наголосив регулятор.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ