Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

НБУ підготував проект дорожньої карти для нагляду за відмиванням коштів

Національний банк за технічної допомоги МВФ підготував проект дорожньої карти для посилення нагляду у сфері боротьби з відмиванням "брудних" коштів та фінансуванням тероризму.

Його реалізація дозволить Національному банку зосередити більше уваги на адекватності механізмів фінансового моніторингу та припинити функції розслідування.

Такий підхід передбачено у Меморандумі про економічну та фінансову політику України з МВФ від 5 грудня 2018 року .

"Важливо відзначити, що припинення функцій розслідування, про які йдеться у Меморандумі, не слід ототожнювати із припинення Національним банком наглядових функцій у сфері фінансового моніторингу, – зазначає перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова.

За її словами, Національний банк й надалі в межах законодавчо визначених повноважень здійснюватиме аналіз ефективності системи управління ризиками банком, визначатиме відповідність заходів, що здійснюються банком для обмеження (зменшення) ризиків під час своєї діяльності.

"Це робиться з метою не допустити використання банківських послуг для легалізації "брудних" коштів та забезпечити адекватність механізмів фінансового моніторингу, включно із заходами з вивчення банківських та клієнтських операцій", – пояснює Катерина Рожкова.

При цьому, за словами директора департаменту фінансового моніторингу НБУ Ігоря Берези, на НБУ не покладено функцію розслідування злочинів у сфері фінансового моніторингу, так само як і будь-яких інших злочинів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ