Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

НБУ пропонує знизити граничну суму готівкових розрахунків до 50 тис.гривень

Зниження граничної суми розрахунків готівкою за участю фізичних осіб зі 150 до 50 тис. грн. сприятиме звуженню сфери використання готівки, - Нацбанк.

Невід’ємною частиною процесу реформування фінансового сектору держави є реформування та розвиток платіжної системи країни. Першочерговим завданням на цьому шляху є розвиток системи безготівкових розрахунків та зниження частки готівкових розрахунків. Вирішення цього завдання наблизить Україну до європейських стандартів життя, прискорить зниження масштабів тіньової економіки, сприятиме забезпеченню стабільної роботи банківської системи.

З цією метою та на виконання вимог частини третьої статті 1087 Цивільного кодексу України Національним банком України у 2013 році було прийнято постанову "Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою" (від 06.06.2013 № 210). Нею встановлені такі граничні суми розрахунків готівкою:

10 000 гривень – підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня;

150 000 гривень – фізичних осіб з підприємствами (підприємцями) протягом одного дня за товари (роботи, послуги);

150 000 гривень – фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню.

У той же час, проектом Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)" пропонувалося внесення змін до частини третьої статті 1087 Цивільного кодексу України, а саме: встановити обмеження на розрахунки готівкою суб’єктів господарювання та фізичних осіб у розмірі п’ятнадцяти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом про Державний бюджет України на відповідний рік. Таке обмеження мало складати 18270 гривень, або по курсу гривні до євро на той період близько 1000 євро.

Проект Закону України прийнятий Верховною Радою України та підписаний Президентом України наприкінці грудня 2014 року. Проте положення Закону України від 28.12.2014 № 71-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" не містять норми стосовно обмеження розрахунків готівкою суб’єктів господарювання та фізичних осіб у розмірі п’ятнадцяти розмірів мінімальної заробітної плати.

Потреба в забезпеченні стабільних надходжень готівки до банківської системи й прискорення її обігу, звуження сфери використання готівки та прискорення розвитку безготівкового сегменту спонукали прийняти рішення щодо встановлення граничної суми розрахунків готівкою за участю фізичних осіб до розміру 50 тис. грн.

Разом з тим безготівкові розрахунки можуть здійснюватися без будь-яких обмежень і банки зобов’язані забезпечити безготівкові перерахування на вимогу клієнтів у повному обсязі.

Ураховуючи зазначене, Національний банк України виніс на громадське обговорення проект постанови Правління Національного банку України "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 06 червня 2013 року № 210". Пропозиції та зауваження до відповідного проекту приймаються до 25 серпня ц. р. на поштову та електронну адресу Національного банку України.

Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Департамент грошового обігу Національного банку України.

Електронна адреса: 11emis@U0H0.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ