Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"Нехай здійсниться правосуддя, щоб не загинув світ"

Так звучить гасло нового правоохоронного органу – Державного бюро розслідувань. Вчора, 22 грудня, у Львові презентували його територіальне управління, що охоплюватиме 5 областей.

Для презентації ДБР у Львові зібрали робочу нараду у форматі круглого столу. Туди запросили представників міської влади, прокуратури, ДФС та поліції.  

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба розповів, що територіальне управління ДБР матиме центр у Львові та охоплюватиме Львівську, Івано-Франківську, Тернопільську, Волинську та Закарпатську області. 

"Я надіюсь, будуть прийняті зміни до закону і кожна область матиме своє представництво ДБР, але територіальне управління залишиться у Львові. Мною прийняте рішення, що в кожній області будуть слідчі групи. Це потрібно для оперативного реагування, адже першочергова фіксація злочину має важливе доказове значення при прийняті рішення судами", - зазначив він Роман Труба. 

Зараз територіальне управління має 27 слідчих на 5 областей. Цього на думку директора ДБР, мало і плануються конкурси на ці посади. 

Наразі 27 слідчих мають розслідувати 103 кримінальні провадження, зазначив в.о директора територіального управління ДБР у Львові Віталій Стець.

 "Станом на 21 грудня 2018 року у провадженні територіального управління ДБР у місті Львові перебуває 103 кримінальних провадження. З них безпосередньо нашими слідчими зареєстровано 20 кримінальних проваджень, решта 83 надійшли з інших правоохоронних органів. Зокрема 58 – з військових прокуратур, половина з них надійшли в стані, який не дозволи нам їх прийняти. Тому досудове розслідування здійснюється по 61 кримінальному провадженню", - відзвітував Віталій Стець. 

Зі слів директора ДБР Романа Труби, орган займатиметься кримінальними провадженнями щодо високопосадовців, правоохоронців, судді, а також щодо особі, які вчинили військові злочини. Про функції ДБР він сказав наступне: "27 листопада, коли Державне бюро розслідування розпочало перші кримінальні провадження, завершилась реформа правоохоронної системи щодо функцій органів прокуратури. За ними залишились функції процесуального керівництва. А функція досудового розслідування перейшла до нового правоохоронного органу – Державного бюро розслідувань".

Олег Синютка, голова Львівської ОДА сказав, що корупція одна з головних проблем України, а створення такого органу – шанс її побороти.

"Будь-яке соціологічне опитування, ким би воно не було замовлене, показує, що в Україні проблема №1 – війна, проблема №2 – корупція. Ми продемонстрували, що з війною даємо раду. Залишається корупція. Створення такого органу як ДБР –  це шанс дати відповідь на суспільний запити боротьби з корупцією. Наприклад, у 90-х у відповідь на бандитизм та організовану злочинність держава створила спецуправління для боротьби з організованою злочинністю" - зазначив голова Львівщини. 

Також директор ДБР Роман Труба пояснив, що хоч і Державне бюро розслідувань антикорупційний орган, але основним таким є НАБУ. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ