Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Неподалік Львова відкрили унікальну “Кімнату Бургомістра” і “Офіс гостинності”

Учора, 31 січня, у Бібрці поблизу Львова команда благодійного фонду “Спадщина.УА” презентувала відразу два завершені проєкти - “Офіс гостинності” і “Кімнату Бургомістра”. Обидві локації - у приміщенні історичного будинку товариства “Сокіл”, яке діяло на початку 20 століття. І тепер вони є відкритими для туристів.
У Соколі - велике відкриття Кімнати Бургомістра і Офісу гостинності.

Бібрський будинок “Сокола” належить місту і до 2019 року перебував в аварійному стані. Оживати почав з березня 2019-го, коли приміщення взяв в оренду БФ “Спадщина.УА”. Команда волонтерів розпочала відновлення історичної будівлі з толок, вивчення історії, проведення різних культурних подій і написання грантів. 2020-го тут вдалося реалізувати два проєкти - від Львівської обласної ради та Асоціації “Єврорегіон-Карпати-Україна”. За ці кошти відреставрували три кімнати на другому поверсі і дерев’яні сходи.

“Кімната Бургомістра”, яку ми створили в межах мікропроєкту Львівської обласної ради, - на другому поверсі, з боку вежі. Вона має велике панорамне напівкругле вікно, яке виходить на балкон, а посередині - великий старий стіл. І вікно, і стіл - тепер відреставровані, а саме приміщення наповнене меблями та речима, які за стилем є тогочасні, що й сам будинок-пам’ятка (1906 р). Над столом висить портрет справжнього бургомістра - Тадеуша Ґабришевського, який, водночас, був головою бібрецького “Сокола” і, правдоподібно, сидів у 1909-1911 роках за цим самим столом”, - розповідає координатор проєкту “Сокіл.Перезавантаження”, архітектор і краєзнавець Іван Щурко, котрий нині є головою комісії культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради.  

Ціна проєкту - майже 290 тисяч гривень (50% цієї суми - внесок Львівської обласної ради, по 25% - Бібрська міська рада та меценати (ТОВ “Едем Резорт”)). За задумом команди Сокола, це буде кімната, де зустрічатимуться підприємці, урядовці та інші високі гості перспективної Бібрської громади, де будуть проводити переговори,  урочисто підписувати угоди та інші важливі документи. А також - проводитимуть екскурсії і розкажуть про історію Бібрки.

“Офіс гостинності” з’явився за кошти проєкту, який підтримала Асоціація «Єврорегіон - Карпати - Україна». У двох відновлених кімнатах другого поверху на постійній основі віднині працює один з найкрутіших туристично-інформаційних центрів області. Нагадаємо, також 2020-го команда «Сокола» реалізувала туристичний проєкт #МандриСокільські, в межах якого напрацювала кілька туристичних маршрутів Бібреччиною і довколишніми громадами. Тобто ми справді маємо базу маршрутів, можемо провести екскурсію або поділитися інформацією з гідами. У нас туристи можуть випити кави, ми й надалі тісно будемо співпрацювати з місцевими підприємцями. Офіс гостинності це також буде інформаційно-ресурсний центр”, - каже голова БФ “Спадщина.УА” Ганна Гаврилів.

Бюджет проєкту “Офіс гостинності” 312 тисяч гривень. 20% від цієї суми – співфінансування БФ “Спадщина.УА”. За ці гроші здійснили реставраційні роботи двох кімнат та коридору, закупили оргтехніку. “Офіс гостинності” наразі працюватиме 5 днів у тиждень, крім понеділка і вівторка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ