Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Неподалік церкви Анни відреставрували металеву браму

В історичному центрі Львова з’явилася ще одна відреставрована металева брама.

Фото: Бюро спадщини

Про це йдеться на сайті Бюро спадщини. 

Відреставрована брама прикрашає вхід до будинку на вулиці Хорватській, 3. Відновили її в рамках міської програми співфінансування, яку координує Бюро спадщини управління охорони історичного середовища.

Фахівці вирівняли деформовану конструкцію, встановили нову клямку, а також відновили засклення брами, яке частково було забите фанерою.

«Як реставратори, ми часто чуємо від мешканців про те, що їхні двері вже не можна відновити. Під старою фарбою цієї брами приховувалися численні пошкодження, а низ металевого полотна просто розвалювався на частини. Гадаю, якщо порівняти фото цієї брами до та після проведених робіт, то це буде найкраща демонстрація того, що будь-яка брама підлягає реставрації, – розповів реставратор Юрій Миколаїшин.

Фото: Бюро спадщини

Окрім того, фахівці відновили місця, де було влаштовано кодовий замок, а також відновили металеві елементи оздоби, які були втрачені.

Цікаво, що поруч із брамою збереглася автентична табличка, яку теж відреставрували.

“Загальна вартість реставраційних робіт становила 71 903 грн. З цієї суми місто оплатило майже 50 000 грн, а іншу частину – мешканці, які раніше подали заявку на участь у програмі співфінансування”, – розповів директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

Зазначимо, минулого року за координацією ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища було відреставровано 29 брам та 16 вікон в будинках, розташованих у межах історичного ареалу міста Львова, а також 12 вікон та балконних блоків було замінено з металопластикових на дерев’яні. Новий набір заявок на програму співфінансування планується у вересні 2023 року. 

Дізнатися, як стати учасником програми, можна на сайті Бюро спадщини у вкладці /Співфінансування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ