Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Невирішальна львівська смітникова проблема

Мешканці сіл поблизу Львова проти будівництва сміттєспалювального заводу біля їхніх осель. У найближчій перспективі Україна перестане імпортувати газ. Прем’єр Гройсман обіцяє «переозброїти» українську економіку і збільшити середню зарплату до 10 тисяч гривень.

Македонія допоможе Україні в освоєнні «зеленої» енергетики. Армія США перейняла досвід української армії в її протистоянні московським окупантам. Москву прогнали із МОК, а РФ опинилась на задвірках світової цивілізації.

Мешканці сіл проти сміттєспалювального заводу

Під час сесії Львівської обласної ради депутат Руслан Кошулинський повідомив, що мешканці сіл Муроване і Сороки Львівські звернулись до нього з клопотанням довести до відома голів ЛОР і ЛОДА їхню позицію стосовно заборони Львівській міськраді будувати сміттєспалювальний завод на території ТЕЦ-2. Водночас обласні обранці вимагають створити тимчасову депутатську комісію для перевірки законності передачі землі, яка належить сільським громадам, у розпорядження міськради Львова для спорудження ТЕЦ-2. Проти будівництва сміттєспалювального заводу виступила низка громадських організацій та ініціативних груп, а мешканці сіл Сороки Львівські та Муроване зібрали понад 1500 підписів.

Руслан Кошулинський наголосив, що в Україні нема жодної мобільної лабораторії, яка може визначити обсяги і шкідливість викидів після спалювання сміття. Станом на сьогодні Львів має величезну проблему із так званим Чорнобилем – Грибовицьким сміттєзвалищем. А якщо на території ТЕЦ-2 ще буде сміттєспалювальний завод, тоді, переконаний депутат, це негативно позначиться на розвитку Львова.

Майбутнє без імпортного газу

Прем’єр-міністр України повідомив про плани відмовитись від імпорту газу до 2020 року. Володимир Гройсман переконаний, що Україна абсолютно самодостатня щодо забезпечення себе газом. Прем’єр також заявив, що Україна перебуває на другому або третьому місці у світі за природніми запасами газу.

В Україні відбудеться «переозброєння економіки» і зростання ВВП на 7%

У 2018 році українська економіка, як передбачає проект держбюджету, зросте на 3%, проте збільшення ВВП може досягти і 7%. Прем'єр-міністр України повідомив, що показники державного кошторису спрямовані на забезпечення економічної стабільності. Глава уряду уточнив, що в 2018 році плануються нові заходи щодо залучення інвестицій і забезпечення виробництва в Україні. Також він наголосив на необхідності приватизації нестратегічних національних підприємств.

Гройсман оприлюднив гучну обіцянку

Прем’єр-міністр України повідомив, що у 2018 році, середня заробітна плата українців може сягнути 10 тисяч гривень. Разом із тим, Гройсман озвучив нинішню середню зарплату в Україні: за його словами, вона сягає 7400 гривень. Щодо анонсу, який зробив президент  Порошенко щодо зростання мінімальної зарплати до 4100 гривень, Гройсман висловився більш обережно – він прогнозує зростання всього на 500 грн. Одним із найголовніших негативних чинників, який впливає на економічну ситуацію у країні, Гройсман назвав відтік кваліфікованих працівників за кордон.

Гаазький трибунал чекає на руских злочинців

У щорічній доповіді Фату Бенсуда, прокурора Міжнародного кримінального суду, оприлюднено результати попереднього розслідування подій під час Революції Гідності, анексії Криму та збройної агресії Москви на Донбасі У контексті подій на Донбасі канцелярія прокурора Бенсуда зафіксувала понад 1,2 тисячі випадків можливого скоєння злочинів після 20 лютого 2014 року. У звіті вказано, що ймовірні злочини вже проаналізували, в тому числі й випадки, які сталися під час утримання під вартою та обстріли на Донбасі. Вони вимагають складних фактичних і правових оцінок, наприклад, щодо ведення бойових дій, а також відповідного законодавства.  

Наприкінці документа зазначено, що канцелярія прокурора Бенсуда продовжить взаємодію з органами влади України, громадянським суспільством та іншими зацікавленими сторонами з усіх питань, які мають відношення до попереднього розслідування справи «Ситуація в Україні». Також продовжиться детальний аналіз ймовірних злочинів у контексті положень статуту Міжнародного кримінального суду. У канцелярії прокурора запевнили, що вони прагнуть у розумні терміни зробити висновок з питань юрисдикції.  

Македонія допоможе Україні

Україна і Македонія домовились про співпрацю у сфері відновлюваної енергетики. Відповідне рішення прийняли за підсумками зустрічі Столе Змейкоскі, Повноважного посла Республіки Македонія в Україні із Сергієм Савчуком, керівником Держенергоефективності. Під час зустрічі Столе Змейкоскі повідомив, що Македонія давно розвиває відновлювану енергетику відповідно до стандартів Європейського Союзу. Зокрема, згідно з оновленим Національним планом дій із відновлюваної енергетики до 2025 року, Македонія планує досягти 25% «чистої» енергії у кінцевому енергоспоживанні. У свою чергу, Сергій Савчук розповів про плани та здобутки України у питанні розвитку відновлюваної енергетики, зосередивши увагу на законодавчих змінах, які полегшують ведення бізнесу у цій сфері.

За результатами зустрічі сторони домовилися співпрацювати. Столе Змейкоскі пообіцяв представити досягнення українського ринку «чистої» енергетики експертному та бізнес-середовищу в Македонії. А Держенергоефективності висловило готовність продемонструвати іноземним інвесторам перспективні проекти, які можна впровадити в регіонах України, у тому числі у сфері малої гідроенергетики.

Армія США перебрала досвід України

Бен Ходжес, командувач сил США в Європі, заявив, що армія США багато чого навчилась в українських солдатів, які стикнулися у боях із рускою артилерією, ракетами, дронами та рускими засобами радіоелектронної боротьби. Під час Львівського безпекового форуму Ходжес розповів: «Ми не тільки цінуємо цей досвід, а й усі союзники взяли його до уваги та інкорпорували його у свої навчальні програми. Український досвід нагадав нам про смертельну небезпеку бойових дій, коли руска артилерія дізнається про координати вашого підрозділу і снаряди прилітають туди».

Нагадаємо, командувач сил США в Європі Бен Ходжес вважає, що єдиний шлях, щоби запобігти новому вторгненню РФ на територію України – це демонстрація готовності до такого сценарію, щоб усі були свідомі, що Україна здатна до спротиву.

Москву прогнали із МОК і зобов'язали заплатити

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) призупинив членство Олімпійського комітету РФ і його очільника Александра Жукова. Рішення прийняли під час засідання виконкому в Лозанні. Відсторонення пояснюється зв'язком із державною системою приховування позитивних допінг-проб. Водночас МОК зобов'язав Москву відшкодувати витрати на проведення розслідувань і внести $15 мільйонів у створення незалежної системи тестування. При цьому МОК розглядає можливість часткового або цілковитого відновлення Олімпійського комітету РФ ще до церемонії закриття Олімпійських ігор 2018 року. Для цього руским необхідно виконати всі вимоги, поставлені їм.

РФ опинилась на задвірках світової цивілізації

Представники України і Китаю погодили план дій щодо реалізації проектів «Економічний пояс Великого шовкового шляху» і «Морський шовковий шлях». Про це повідомили у Twitter-акаунті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Для реалізації спільних із Україною проектів Пекін скерував $7 мільярдів. Ініціативи даних проектів спрямовані на посилення економічного співробітництва між Європою та Азією. У цьому глобальному проекті лідер Китаю не бачить доцільності залучити РФ.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ