Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Норвегія збільшить програму підтримки України до €11,5 млрд

Норвегія планує збільшити програму підтримки України до 2030 року з 75 до 135 мільярдів норвезьких крон (11,5 млрд євро). Також програму допомоги Україні продовжили на три роки – з 2027 по 2030 рік.

Про це пише видання Panorama Nyheter.

Зокрема, уряд Норвегії запропонував збільшити підтримку України на 5 мільярдів норвезьких крон (близько 430 млн євро) цього року та надавати щонайменше 15 мільярдів норвезьких крон (близько 1,3 млрд євро) на рік.

“Ми запропонували запровадити нижню межу для нашої підтримки України, де 15 мільярдів норвезьких крон становитимуть основу підтримки щороку, замість стелі у 75 мільярдів норвезьких крон для всієї програми”, – зазначив прем’єр-міністр Йонас Гар Стьоре після зустрічі з лідерами парламенту в Стортингу в п’ятницю, 20 вересня.

За його словами, з впровадженням нижньої межі буде дві можливості на рік розглянути додаткові асигнування до вже передбачених у державному бюджеті.

Оскільки програма Нансена (програма підтримки України – “Н”) включає і військову, і цивільну допомогу, наразі невідомо, на що саме спрямують кошти. Стьоре зазначає, що оскільки невідомо, що буде далі, програма “має бути гнучкою”.

Водночас опозиційні ліберали розчаровані пропозицією уряду й “розтягуванням допомоги”.

“130 мільярдів норвезьких крон звучить як багато, але головний крок уряду полягає в тому, що вони враховують, що буде конфлікт, який триватиме до 2030 року. Війна має закінчитися задовго до цього, і зараз потрібно виділити більше. А поки що є лише обіцянки на папері”, – зазначає лідерка Ліберальної партії Норвегії Гурі Мелбі.

Окрім цього, ліберали зазначають, що за рівнем надання фінансової допомоги Україні Норвегія є “найгіршою в скандинавському регіоні”, зокрема значно поступається Данії та Швеції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ