Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Новозбудований готель на Міцкевича у Львові можуть розібрати

Верховний Суд України визнав незаконним будівництво готелю на площі Міцкевича що у Львові. Про це повідомили в пресслужбі Суду.
Фото: Гал-інфо

Верховний Суд ухвалив прецедентне рішення, яким посилив захист об'єктів культурної спадщини. Суд скасував рішення Львівської міськради про надання дозволу на будівництво готелю на площі Міцкевича у Львові, оскільки ця територія входить до історичного ареалу міста та є частиною об'єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Згідно із Законом України "Про охорону культурної спадщини", об'єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО автоматично набуває статусу пам'ятки культурної спадщини національного значення. Відповідно, землі, на яких такий об'єкт розташований, належать до категорії земель історико-культурного призначення.

Суд наголосив, що органи місцевого самоврядування зобов'язані враховувати фактичний правовий статус земельних ділянок під час розгляду питань надання дозволів на забудову. У цьому випадку Львівська міськрада проігнорувала статус площі Міцкевича як складової об'єкта всесвітньої спадщини.

"У цій справі встановлено, що виконавчий комітет Львівської міської ради, ухвалюючи спірне рішення, не врахував фактичного правового статусу об’єкта всесвітньої спадщини «Львів – Ансамбль історичного центру», який внесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і є пам’яткою культурної спадщини національного значення, не взяв до уваги визначеної за законом категорії земельної ділянки, розташованої під таким об’єктом культурної спадщини, виду її використання, дозволеного законодавством, чинним станом на момент виникнення спірних правовідносин.

Тож колегія суддів дійшла висновку, що містобудівні умови та обмеження, як і рішення про їх затвердження, є незаконними й такими, що порушують не тільки права позивачів, а й громадський інтерес до культурної спадщини відповідно до її значення для суспільства", - зазначили у Верховному суді України.

Рішення Верховного Суду є важливим кроком на захист історико-культурної спадщини України. Воно створює прецедент для скасування сумнівних дозволів на забудову в історичних ареалах міст та на територіях пам'яток культурної спадщини.

Постанова Верховного Суду від 6 грудня 2023 року у справі № 380/4498/20

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ