Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Огляд подій: в Україні гірше, аніж у Молдові

Володимир Гройсман так і не зумів реалізувати свою урядову мрію. Перевізникам пасажирів доведеться стати фінансово прозорими. Не всі, хто в Україні чимало заробляють, багато працюють. США відгородяться від глобальної агентури мережею 5G.
  • Американська торгова палата оприлюднила результати дослідження рівня корупції в Україні при уряді Володимира Гройсмана.
  • Для перевізників пасажирів грядуть апокаліпсичні часи – всі їхні гроші рахуватимуть аж до найпотаємніших глибин приватних кишень.
  • Донецьку область традиційно годує вся Україна.
  • Китай став для Америки стимулом технологічного розвитку.

Тривалі загрози для українського бізнесу

У червні 2016 року прем’єр-міністр Володимир Гройсман стверджував під час прес-конференції, що в Україні найближчим часом можна буде спостерігати пожвавлення американського бізнесу. Особливо американці зацікавлені у співпраці в агросекторі та IT-сфері.

Українське представництво Американської торгової палати представило 29 січня результати щорічного дослідження показника впливу корупції на провадження бізнесу в Україні. Згідно із даними, 91% опитаних бізнесменів на питання, чи зіштовхувались вони з корупцією, відповіли «Так». Диференційовано корупція зафіксована: у державній системі – 71%, у Державній фіскальної службі – 54%, у місцевих органах влади – 34%. За сукупним показником корупція в Україні майже повернулась до рівня 2014 року.

Андрій Гундер, президент Американської торговельної палати в Україні, повідомив: «Корупція залишається проблемою для представників бізнесу в Україні. Дані опитування свідчать, що 89% респондентів вважають боротьбу із корупцією першочерговою для покращення українського бізнес-клімату. Також 76% представників бізнес-спільноти України не вважають за необхідне вдаватись до корупції, щоби досягти успіху. Водночас 91% респондентів зазначили, що зіштовхувались із корупцією під час ведення бізнесу, що на 10% більше, аніж торік. Боротьба з корупцією та створення Антикорупційного суду повинні стати пріоритетом у 2018 році, адже викорінення корупції є стимулом для економічного зростання та залучення іноземних інвестицій», – сказано на сайті «American Chamber of Commerce in Ukraine».

Підприємці оприлюднили такі вимоги до Кабінету міністрів: «Вимагаємо звільнити український бізнес від постійного контролю і необґрунтованих податків. Ми розробили проект закону, який передбачає лише три фіскальні складові:

▪ податок на розподілений прибуток;

▪ акцизні збори при реалізації алкоголю, тютюну, пального і предметів розкоші;

▪ мито на імпорті товарів із-за кордону.

Наш законопроект скасовує державне регулювання бізнесу, який справно платить податки і не загрожує здоров’ю громадян та не займається фінансовими спекуляціями».

Доцільно нагадати, що у квітні 2017 року відома міжнародна аудиторська компанія «Ernst & Young» поставила Україну на перше місце у світі у списку серед 41 досліджуваних країн. У 2015 році в цьому ж корупційному рейтингу Україна була сьомою серед тих же країн.

Невідворотність електронного квитка в Україні

У Міністерстві інфраструктури України відбулось засідання робочої групи щодо запровадження електронного квитка у містах України. Експерти Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) підготували  рекомендації для запровадження електронного квитка з урахуванням кращих світових практик. У  заключному звіті експерти сформулювали загальні принципи запровадження електронного квитка як на муніципальному, так і на національному рівнях.

У рамках засідання робочої групи представники  Харкова, Львова, Житомира, Тернополя, Білої Церкви та Вінниці розказали про свої досягнення і проблеми на шляху впровадження системи електронного квитка. Представники влади та громадськості поділились власним досвідом, а також обговорили пропозиції  щодо розроблення «хмарної» системи електронного квитка відповідно до найкращих світових практик. Така концепція допоможе малим та середнім містам також долучитись до системи впровадження електронного квитка, адже впроваджувати окремі системи – дорого і складно.

Радник Міністра інфраструктури Яніка Меріло зосередила увагу учасників на проблемах законодавства щодо подальшого впровадження електронного квитка на транспорті в містах України:

▪ необхідності прийняття змін до Бюджетного кодексу України щодо передачі на місцевий рівень доходів від штрафів, отриманих за безквитковий проїзд;

▪ можливості здійснювати контроль за безквитковим проїздом уповноваженою особою, яка здійснює збір виручки від продажу квитків;

▪ незастосування реєстраторів розрахункових операцій при здійсненні безготівкового розрахунку в транспорті;

▪ удосконалення чинних механізмів формування тарифів на проїзд у міському пасажирському транспорті для впровадження диференційованого тарифу.

Яніка Меріло наголосила, що Міністерство інфраструктури не має повноважень змушувати територіальні громади впроваджувати систему електронного квитка, однак може рекомендувати стандарти для ефективної роботи цієї системи, – повідомила прес-служба відомства.

Рейтинг найпрацьовитіших регіонів України

Державна служба статистики оприлюднила дані, згідно з якими Київ визнаний найпрацелюбнішим населеним пунктом України. Середньостатистичний киянин у 2017 році пропрацював 1740 годин і заробив за цей період 133,6 тисячі гривень. Київ став лідером серед усіх міст і за ефективністю праці: кияни не тільки працювали більше за інших українців, вони і найбільше заробили. У 2017 році кожна середньостатистична година праці киян обійшлась роботодавцям у 78,79 гривні.

Однак при уряді Гройсмана заробляють добре не тільки ті, хто добре працює. Так,  наприклад, жителі підконтрольної Україні частини Донецької області в 2017 році заробляли на годину 57,9 гривні. Це другий результат по країні, хоча за кількістю відпрацьованих годин донецькі опинились аж на 20-й позиції. Окрім Києва і Донецької області у список найбільш високооплачуваних працівників увійшли Дніпропетровська, Одеська, Київська та Запорізька області.

Найгірша ситуація з оплатою людино-години у Чернігівській області, мешканці якої в 2017 році відпрацювали в середньому 1662 години, а отримали за них  всього 67,6 тисячі гривень. Їхній робочий час оплатили за тарифом 40,7 грн/год, а це  найнижчий показник в Україні. Львівська область випередила чернігівського аутсайдера всього на шість гривень за показником людино-години, – повідомили у Державній службі статистики.

Загалом при уряді Гройсмана  українці отримують найнижчі в Європі зарплати. Міжнародні експерти пов'язують цей тренд із недостатньою професійністю українських урядовців і війною на Донбасі. Середня чиста зарплата громадян України становить €190 (6048,04 грн за курсом НБУ). Услід за Україною в цьому рейтингу  розташовані Молдова і Азербайджан, громадяни яких мають зарплати відповідно  €216 і €232. Білоруси заробляють €320, рускі, незважаючи на санкції, – €474, а громадяни маленької Швейцарії –  €4421. Очевидно, у Швейцарії державний бюджет не розкрадають.

США створять мережу 5G

В Америці планують створити національну надшвидкісну бездротову мережу 5G для захисту від загрози з боку Китаю. Питанням займається команда з національної безпеки президентської адміністрації. У найближчі шість-вісім місяців завершиться обговорювання фінансування проекту. Необхідність у короткі терміни створити 5G пояснюється тим, що Китай вже зайняв лідируючу позицію у виробництві та оперуванні мережевою інфраструктурою і став небезпечно-домінуючим у міжнародній інформаційній сфері.

Є два сценарії розвитку нової мережі: або уряд створить американську загальнонаціональну єдину мережу, або дозволить приватним провайдерам створити свої мережі 5G. Однак «другий варіант зовсім не той варіант», оскільки «саме централізована мережа необхідна для захисту Америки від Китаю та інших небезпечних агентів». Водночас експерти звернули увагу, що «зворотним боком» даного проекту може стати активне втручання уряду США до функціонування ринку приватних провайдерів, що «впливатиме на ділові плани найбільших американських телекомунікаційних і технологічних компаній», – пише видання «Axios».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ