Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Окупанти готуються до тестування ракети з ядерним двигуном — NYT

росія може готуватися до випробувань експериментальної крилатої ракети "Буревестник" з ядерним двигуном, або вже їх провела.
Фото - Midjourney

Про це пише The New York Times, посилаючись на аналіз супутникових знімків.

У статті зазначається, що останнім часом на одному з російських архіпелагів в Арктиці фіксується надзвичайна активність армії рф. Пересування літаків та транспорту вказує на те, що рф або готується до проведення випробувань ракети, або вже їх провела.

Аналіз супутникових знімків схожий на такі ж самі, які фіксувалися під час проведення росіянами випробувань ракети "Буревестник" у 2018-2019 роках.

Згідно зі звітом "Ініціативи щодо зменшення ядерної загрози" (Nuclear Threat Initiative), ця ракета є "зброєю другого удару стратегічної дальності", призначеною для запуску після ядерних ударів. На думку експертів, якщо ця ракета буде використана у воєнний час, вона зможе знищити великі міські райони та військові об'єкти.

Зокрема на супутникових знімках, зроблених вранці 20 вересня, видно безліч транспортних засобів, що знаходяться на стартовому майданчику бази, у тому числі вантажівка з причепом, яка, зважаючи на все, відповідає розмірам ракети. Укриття від негоди, яке зазвичай прикриває конкретний стартовий майданчик, було перенесено приблизно на 15-20 метрів. Опівдні трейлер зник, а укриття повернули на вихідне місце. Додаткові знімки від 28 вересня показують, що стартовий майданчик знову активний, є аналогічний трейлер і знову відсунуто укриття.

Також згідно зі знімками із супутника, на початку серпня на авіабазі Рогачово два російські літаки, які збирають дані про пуски ракет, були припарковані приблизно за 160 кілометрів на південь від місця запуску. Літаки належать російській компанії "Росатом". Згідно з додатковими супутниковими знімками, літаки залишалися на цій базі принаймні до 26 вересня. Під час випробувань "Буревестника" у 2018 році літаки такого ж типу теж перебували поблизу.

Попри те, що про конструкцію "Буревестника" поки що мало відомо, президент рф Володимир Путін заявляв, що ракета нібито працює на атомній енергії. Журналісти NYT зазначають, що усі 13 тестових запусків "Буревестника" були невдалими.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ