Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Олексій Горбунов зіграє головну роль в опері "2014" про окупацію Криму

Вперше в Україні поставлять футуристичну оперу. Вистава "2014" за мотивами поеми Велимира Хлєбнікова розповідає про події під час окупації Криму. Прем'єра відбудеться 30 липня в Одесі.

Як повідомляє Цензор.НЕТ, автором постановки став один із найвпливовіших українських режисерів Олексій Коломійцев. У головній ролі - актор Олексій Горбунов.

Оперу написано за мотивами поеми одного з найвидатніших авангардистів 20 століття Велимира Хлєбнікова "Нічний обшук".

"Я три роки шукав п'єсу для себе, щоб зіграти. Олексій Коломійцев мені дав почитати, це коротка маленька п'єса. А коли він мені сказав, що це буде ще й опера, я послухав музику й одразу погодився. Отримую величезне задоволення, тому що в Україні реально ще такого спектаклю не було. Це абсолютно сучасний спектакль, футуристична опера. Мало того, у нас ніколи Велимира Хлєбнікова не ставили", - зазначив актор.

П'єса Хлєбнікова розповідає про події в Петрограді 1917 року, вона написана в 1921-му. Дія ж опери розгортається під час окупації Криму Росією в 2014 році.

"Оригінальний текст не міняли, а компілювали. Щось ми скорочували, щось міняли місцями. З фіналу шматки вперед ставили. 1918 рік. Петроград. Нічний обшук. Заходить патруль у хату до білогвардійців. Перевіряє, шманає, вбиває сина. І самі гинуть.

Я ставлюся до цієї опери, як до видатного твору Велимира Хлєбнікова, написаного майже 100 років тому, і сьогодні ми в нашому житті відчуваємо щось схоже, що відчували жителі Петрограда, коли чекісти заходили і розстрілювали прямо у дворі, забирали все майно. Нам сьогодні все це знайомо. Особливо кримським татарам, які ходять на допит щодня", - розповів Горбунов.

Олексій Коломійцев написав оперу в 1997 році як свою дипломну роботу. Перша постановка відбулася в 2008 році на сцені Харківського університету мистецтв ім. Котляревського.

"У мене чітка громадянська позиція. Я ніколи не прикриваюся гаслами, мовляв, ми займаємося високим мистецтвом, тому про політику не говоримо. Я зі своїм театром намагаюся говорити про процеси, які сьогодні відбуваються з нами. Я для себе визначаю одну річ: чи по цей бік барикад, чи по інший... П'єса про те, що якщо події, які відбувалися сто років тому в Петрограді, перенести на сьогодні (не тільки Крим, а в цілому на те, що з Україною відбувається) - воно як під кальку. Тому ми не робимо політичну агітку", - зазначив Коломійцев.

Раніше була інформація про те, що проросійські сили в Одесі спробують зірвати прем'єру "2014". На це Горбунов сказав:

"Все сюди намагаються приплести політику, навіть не знаючи, хто такий Хлєбніков. Відразу кажуть: "О, так це політика, це про Крим! Чомусь нікого не хвилює, що такого жанру в Україні ніколи не ставили. У нас важка робота, а всіх хвилює є там політика чи ні!".

"Зараз пішла хвиля "ватних" ЗМІ: і Горбунов гнида, і Коломійцев лайно ... Я так і написав у себе в Фейсбуці: "Спасибі "ватним" ЗМІ, що хоч хтось нас рекламує". У мене питання, чому нас ніхто не захищає? Чи бачте, антиросійську виставу ми робимо. Так звані борці "русского мира" ніколи не читали Хлєбнікова. У цьому поданні якраз антиросійського немає нічого. Ми ж розрізняємо антиросійське й антипутінське", - додає режисер.

Репетиції тривають два місяці. У планах показати оперу в Києві, Харкові та інших містах України.
"Я хочу, щоб цей спектакль дивилася молодь, - підкреслив Горбунов. - Ті, кого я бачу в місті, - це молоді, талановиті, з абсолютно здоровим глуздом. І ось їх не цікавить, про Крим це чи не про Крим".

30 липня, 19:00

Український театр. Одеса

Сценарій, музика, постановка - Олексій Коломійцев

У головній ролі - Народний артист України Олексій Горбунов

(За мотивами поеми Велимира Хлєбнікова "Нічний обшук")

Гасло: "Що взяте, те святе".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ