Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Омбудсмен розповів про доступні курси української мови

Попит на українську зростає щодня. Такої кількості курсів, розмовних клубів та інших ініціатив, спрямованих на вивчення державної мови, в країні не було. Про це зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.
Тарас Кремінь. Фото з Facebook-сторінки

“Сьогодні ми є свідками того, що понад 80% громадян України почали спілкуватися українською мовою. Тисячі українців, які через дії країни агресора змушені були покинути свої домівки, нині потребують освітньої підтримки. Організація безкоштовних курсів з вивчення державної мови – це рука порятунку тим, хто прагне опанувати українську чи покращити свої мовні компетенції”, – зазначив Тарас Кремінь.

Для прикладу, перший курс проєкту “Єдині” (ініціатива “Навчай Українською”), який за підтримки Уповноваженого стартував 25 квітня, охопив понад 11 тисяч учасників з 12 міст та ОТГ за сприяння 232 волонтерів та 32 учителів. А перший розмовний клуб “Говорімо українською!”, організований Міжнародним інститутом освіти, культури та зв'язків з діаспорою (МІОК), стартував у березні відразу в 40 навчальних групах.

За словами Уповноваженого, питання мови під час війни набуло ключового значення.

“Українська мова як основа нашої національної ідентичності та національної безпеки – одна з головних цілей ворога. Сьогодні ворог не тільки на фронті. Він прагне окупувати наш інформаційний, культурний простір також. Йому це не вдасться, адже після 24 лютого мільйони українців прийняли рішення перейти на українську мову. Оскільки у нас немає затвердженої Державної програми сприяння опануванню державної мови, велелюдні ініціативи з організації безкоштовних курсів потребують підтримки з боку місцевої влади. Дехто потребує приміщень, дехто дидактичної літератури, інші - елементарного доступу до опанування мови. Всі вони - патріоти, всі вони - громадяни України”, – зазначає Тарас Кремінь.

Уповноважений наголошує, що програми мовних курсів відповідають як затребуваним рівням знань. Є мовні інтенсиви, які протягом 3-4 тижнів допоможуть перейти на українську, є довготривалі програми, які концентруються як на розмовній складовій, так і культурологічній.

“Є курси для тих, хто прагне отримати базові знання з української мови, удосконалити своє мовлення чи підготуватися до іспитів. Є й такі, які сприяють розширенню світогляду і знань з історії, культури, традицій регіону”, – говорить Тарас Кремінь.

Нагадаємо, за ініціативи Уповноваженого відбулась чергова онлайн-конференція “Перспективи розбудови мережі безкоштовних курсів, розмовних клубів та онлайн-ресурсів з опанування української мови”. Зокрема, обговорювалось питання важливості місцевих програм розвитку й опанування державної мови.

“Якби таких програм було більше, а прийняті вони були набагато раніше, ми не мали б сьогодні багатьох проблем як із курсами, так і порушеннями в багатьох сферах.

Закликаю долучатися до розширення мережі мовних курсів, розробки місцевих програм розвитку української мови, її популяризації в громадах. Мова має значення, а під час війни тим паче!”, – зазначив Тарас Кремінь.

Щотижневу оновлену інформацію про безкоштовні курси, розмовні клуби, інтернет-ресурси для опанування та підвищення рівня володіння українською мовою можна знайти на сайті Уповноваженого: https://mova-ombudsman.gov.ua/kursy

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ