Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ООН: число біженців сягнуло рекордних розмірів

Число людей, які вимушено залишили домівки через військові конфлікти, сягнуло найвищих показників в історії, повідомляє агентство ООН у справах біженців.

За даними ООН, на кінець 2015 року 65,3 мільйона людей були біженцями, прохачами притулку чи внутрішньо переміщеними особами.

За минулий рік їх кількість зросла на п'ять мільйонів людей.

Таким чином, біженцем є приблизно кожна 113-та людина на планеті, каже агентство.

В Україні зафіксували 3 тисячі біженців та близько 2 мільйонів внутрішньо переміщених осіб - такі дані навів представник Управління верховного комісара ООН у справах біженців Пабло Метеу.

Половина всіх біженців у світі - вихідці з Сирії, Афганістану і Сомалі.

Минулого року близько 35 тисяч біженців прибули до Європи сушею, ще понад мільйон - морем, повідомляє Міжнародна організація з міграції.

Інші агентства називають значно вищі цифри.

Найкращим місцем для більшості мігрантів залишаються багаті північні країни, наприклад Німеччина чи Швеція.

Попри те що проблеми біженців в Європі перебувають у центрі суспільної уваги, 86% переселенців отримали притулок у країнах з низьким і середнім рівнем доходу, відзначають в ООН.

Найбільше клопотань про надання притулку отримала Німеччина. На думку ООН, це відбиває готовність країни прийняти біженців.

Тим часом глава агентства ООН у справах біженців каже, що поки Європа намагається впоратися з кризою мігрантів, в суспільстві закріплюється бентежний "клімат ксенофобії".

Нинішній наплив біженців до Європи - найбільший від часів Другої світової війни. Криза мігрантів призвела до зростання підтримки груп з ультраправими поглядами і неоднозначною антиміграційною політикою.

У відповідь на дедалі більші потоки мігрантів деякі країни закрили кордони всередині Шенгенської зони.

Намагаючись якось врегулювати ситуацію, європейські країни досягли угоди з Туреччиною. Згідно з документом, кожного нелегального мігранта, який прибув до Європи після 20 березня, відправлять назад до Туреччини. Цю угоду жорстко критикували правозахисники.

Агентство з питань біженців наголошує, що європейським лідерам слід краще координувати свої зусилля із боротьби з негативними стереотипами щодо біженців.

ВВС Україна
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ