Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

ООН використовує Україну як таксі, - Гриценко

«Я не хочу, щоб життя українських солдат ставилося у залежність від бажання Януковича когось задобрити, а Україна перетворилася на миротворче таксі за викликом. Чиновник ООН сказав – і ми одразу поїхали», - заявив в ефірі програми «Правда Романа Скрипіна» на телеканалі «ТВі» голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, голова партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко.

Народний депутат нагадав, що коли Кучма був фактично в ізоляції, коли не хотіли з ним сидіти поряд президент США, тодішній міністр закордонних справ порадив направити українських солдат у Кувейт, а потім – в Ірак.

«Нині така ж сама ситуація. Коли немає успіхів всередині країни, коли все більше чути голоси ззовні, що ми лише декларуємо європейський курс, а насправді йдемо кудись в Африку минулого тисячоліття, потрібно зробити якийсь крок», - вважає Гриценко.

За його словами, перший крок Янукович зробив, коли був у Нью-Йорку і віддав збагачений уран. «Потім він знову був у Нью-Йорку та пообіцяв генсеку ООН, що направить військово-транспортні вертольоти в Кот-Д’Івуар. Я тоді був проти такого рішення. Потім у Давосі Янукович зустрів того самого генсека і пообіцяв йому, що направить вже бойовий підрозділ до цієї африканської країни», - розповів голова Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони.

Він переконаний, це не та ситуація, де миротворчість працює на боєздатність нашої армії, на авторитет. «Це принципово інша ситуація. Ми вперше направили бойовий підрозділ. Це ударні вертольоти з ракетами та стрілецьким озброєнням, які направляються у Кот-Д’Івуар, коли там, за оцінками генсека ООН, ситуація наближена до громадянської війни. Ми фактично дали українським солдатам квиток на війну», - відзначив екс-міністр оборони.

Він також підкреслив, що голосував проти такого рішення, а очолюваний ним парламентський Комітет відхилив даний законопроект. Гриценко впевнений, Україна повинна сама приймати рішення, куди їй йти, а куди ні. Адже від посилення миротворчого контингенту у Кот-Д’Івуарі, на його думку, ми не отримаємо ніяких дивідендів. «Президент отримає плюсик від міжнародної спільноти, що начебто він зробив внесок у безпеку. І все», - наголосив він.

Голова «Громадянської позиції» підкреслив, не можна наших солдат ставити у таку ситуацію небезпеки, коли їх ніхто не захищатиме, тим паче, що в Африці СНІД, черевний тиф, малярія, холера тощо.

Неправильним, на переконання голови Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони, є й недостатнє грошове забезпечення українських миротворців. «Від імені Комітету я звертався до Януковича і Азарова, викладав з порівняльними таблицями, що наші солдати отримують мінімум на 1-1,5 тис. доларів менше, ніж військові інших держав. Уряд Азарова міг прийняти рішення і збільшити грошове забезпечення миротворців, але не зробив цього. Не хоче уряд насправді вирішувати це питання», - зазначив Гриценко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ