Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Економіка

Опалювальний сезон: хто і як цьогоріч отримуватиме субсидії та пільги?

Мінсоцполітики спростило механізм призначення субсидій і пільг, а також розширило кількість категорій громадян, які можуть отримати виплати.
Фото ілюстративне. Олена Ляхович, Гал-інфо

З 1 жовтня виплачувати призначені органами соціального захисту населення субсидії та пільги буде Пенсійний фонд України, а з 1 грудня фонд зможе також і призначати субсидії та пільги відповідним категоріям українців.

Таке рішення уряду зумовлене тим, що цьогоріч в умовах широкомасштабної агресії російської федерації проти України потреба в отриманні субсидій на оплату житлово-комунальних послуг також є у внутрішньо переміщених осіб та громадян, які перебувають на території, де органи соцзахисту через бойові дії не мають можливості забезпечити підготовку виплатних документів та проведення фінансування.

У Мінсоцполітики зазначали, що використання ІТ-систем Пенсійного фонду дозволить прийняти документи громадян на отримання житлових субсидій і пільг в будь-якій точці України. Наприклад, субсидію для громадян, які проживали в Херсонській чи Запорізькій області, можна буде призначити у Львові чи Вінниці.

Як розповів в етері телемаратону старший експерт Офісу підтримки реформ Міністерства розвитку громад і територій України Андрій Саук для Суспільного, це пов’язано ще й з тим, що серед пенсіонерів є багато людей, які отримують субсидію, і це також дозволить централізувати виплати.

"Це буде єдина система, де буде видно, які людина отримує доходи, пенсію, пільги. Все буде в єдиному місці, людині не доведеться зайвий раз ходити десь отримувати якусь довідку", — додав Андрій Саук.

Ці зміни не матимуть жодного впливу на інших отримувачів пільг та житлових субсидій, які не змінювали місце проживання.

При нарахуванні субсидії використовують принцип екстериторіальності, тому особи мають можливість звернутися з питаннями призначення житлової субсидії чи надання пільг до органів Пенсійного фонду України, також до ЦНАПів або онлайн – до місцевих органів (через додаток “Соціальна громада”). Місцеві громадяни до 1 грудня мають змогу звернутися за призначенням субсидії і до управління соціального захисту. 

Що стосується громадян, які отримують допомогу на проживання як ВПО, та тих, що отримують компенсацію за розміщення у своєму житлі внутрішньо переміщених осіб за програмою «Прихисток», держава вирішила не враховувати до середньомісячного сукупного доходу ці суми при розрахунку житлової субсидії. 

До повномасштабного вторгнення при розрахунку субсидії враховувався попередній дохід за пів року. Тепер при розрахунку враховуватимуть фактичні доходи: дохід, який людина отримувала як допомогу по безробіттю чи дохід людей, які втратили роботу в період воєнного стану.  

Проєктом акта також поширено порядок розрахунку житлової субсидії на оплату електроенергії домогосподарствам, які внаслідок збройної агресії рф залишилися без централізованого постачання теплової енергії та/або постачання природного газу і використовують побутові електроприлади для обігріву житлових приміщень, на всі території, які розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають в тимчасовій окупації.

Додамо, виплати громадяни зможуть одержувати, як і раніше, на свій банківський рахунок або через пошту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ