Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ОПЕК обговорює скорочення видобутку нафти

Організація країн-експортерів нафти на своєму засіданні 4 грудня у Відні обговорює скорочення видобутку нафти, щоб змінити тенденцію до зниження ціни сировини на світовому ринку. Із пропозицією зменшити видобуток на мільйон барелів на день виступила Саудівська Аравія.

Умовою ухвалення такого рішення є згода на приєднання до цих заходів країн, які не належать до ОПЕК. Але Росія, Іран та Ірак виступили категорично проти будь-яких обмежень.

Росія цього року встановила рекорд видобутку нафти за весь пострадянський період і не виявляє бажання скоротити постачання сировини на світовий ринок.

«Неприйнятним і несправедливим» назвав тиск із боку ОПЕК міністр нафти Ірану Біджан Зангене. Він вказав 3 грудня у Відні, що Іран сподівається наростити видобуток у наступному році після зняття економічних санкцій із цієї країни.

«Це наше право, і будь-хто не може обмежувати нас. Ми не будемо нічого ухвалювати в цій справі», – наголосив іранський міністр. Він додав, що метою Ірану є спершу збільшення видобутку на півмільйона барелів на день на початку 2016 року, а зрештою – підвищення цього рівня на мільйон барелів. Таким чином, загальний щоденний видобуток Ірану становитиме близько 3,8 мільйона барелів на день.

Станом на 10:25 за Києвом 4 грудня ціна нафти марки Brent становить 43 долари 83 центи за барель. Зафіксований у серпні цього року багаторічний мінімум дорівнює 42 доларам 30 центам.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ