Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Опозиція РФ оприлюднила дані про участь кадирівців у боях на Донбасі

Чеченські бойовики Рамзана Кадирова, які значаться в рядах співробітників Міністерства внутрішніх справ (МВС) Російської Федерації, брали активну участь у боях проти української армії на Сході України. Про це у своїй доповіді, опублікованій у понеділок, 22 лютого, повідомив член політбюро російської опозиційної партії «РПР-ПАРНАС» Ілля Яшин.

«Кадировські бойовики демонструють свої навички не лише на міжнародних змаганнях, але і в реальних бойових умовах. Наприклад, під час збройного конфлікту на території Донбасу проти українських військових діяли загони бойовиків з Чечні», – цитує пана Яшина The New York Times.

Згідно з доповіддю, 26 травня 2014 року було оприлюднено відео, зняте на мітингу українських сепаратистів в Донецьку. На площі припаркувалася вантажівку, в якій близько двох десятків озброєних автоматами людей переважно кавказької зовнішності.

У розмові з журналістом CNN один з них каже: «Ми «кадирівці», уточнивши, що є вихідцем із структур МВС Чечні.

За інформацією російського опозиціонера, в той же день стало відомо і про перших серйозні втрати серед чеченських бойовиків, які воюють на боці сепаратистів.

Підрозділи так званої «Донецької народної республіки» здійснили штурм міського аеропорту, підконтрольного Україні. В ході боїв були знищені дві вантажівки КамАЗ, що перевозили бойовиків.

Про участь чеченців у цих зіткненнях свідчив лікар Денис Клосс, які перебував з пораненими з Чечні.

«Я був у другій вантажівці з пораненими чеченцями. Нам міна потрапила під днище, нас перевернуло, відірвало передні колеса. Потім почався обстріл, ми стали ловити машини на дорозі, завантажувати туди поранених і відправляти в лікарні», – заявив він.

Так званий прем'єр ДНР Олександр Бородай заявив, що серед загиблих 26 травня було упізнано 33 росіянина. Бородай зазначив, що в рядах бойовиків ДНР б'ється багато уродженців Чечні, «готових захищати своїх російських братів».

29 серпня 2014 року було оприлюднено відео, зняте одним з чеченських бойовиків на російсько-українському кордоні. В кадрі зафіксований діалог бійців на чеченською мовою перед колоною танків і іншої бронетехніки:

«Ось наша колона, не видно початку, не видно кінця, і ми підготувалися до вторгнення. Аллаху акбар!» – каже бойовик в камеру.

«Тут є і чеченці-хлопці. Ось ці танкісти – чеченці». «Йдемо вести війну, щоб цих хохлів по всьому світу рознести. Іншаллах!» – відповідає механік-водій в сонцезахисних окулярах, командир взводу, що висунувся з люка танка.

19 листопада 2014 року з'явилися документальні свідоцтва створення на території Донбасу окремого чеченського батальйону «Смерть», сформованого з ветеранів силових структур Рамзана Кадирова.

Як повідомляв НБН, за даними української розвідки в Новоазовськубойовиків очолив полковник ЗС РФ Бондарєв, який воював у Чечні.

Нагадаємо, 31 червня 2015 року Рамзан Кадиров заявив, що всі «добровольці» з Чечні повернулися з Донбасу додому.

НБН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ