Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Останнього провідника ОУН на Волині вбили на Спаса
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Останнього провідника ОУН на Волині вбили на Спаса

19 серпня 1955-ого було убито останнього провідника ОУН на Волині

На Анатолія Маєвського знаного під псевдо “Уліян” чекісти полювали ще з 1945-ого, з того часу як він очолив Рівненський округ ОУН. Місце сховку підпільника у с. Здовбиця кадебістам вдалося вивідати у одного із зв’язкових на псевдо “Мисливець”.

О 6 ранку 19 серпня по тривозі в Рівненській частині військ внутрішньої охорони було піднято солдат строкової служби, вони виїхали на двох армійських вантажівках, ще два авто вмістило опергрубу КДБ.

«Мисливець» накритий плащ-палаткою, щоб його ніхто не бачив, вказав на мурований будинок неподалік залізничного переїзду. Автомобілі зупинились за поворотом на відстані 500 метрів.

За відпрацьованою схемою солдати утворили два кільця блокування: зовнішнє та друге внутрішнє навколо подвір'я, де була криївка. Всередину внутрішнього кільця блокади увійшла чекістська група з 10 чоловік.

В хаті «Мисливець» кивком голови вказав на замаскований вхідний люк підземного бункеру. Офіцер КГБ Лєзін крикнув у привідкритий люк: «Гражданин Маевский! Сдавайтесь! Иначе бункер забросаем гранатами!»

Через кілька хвилин з-під люку та вентиляційного отвору в протилежній частині двору потягнуло димом, а потім під товщею землі пролунав приглушений пістолетний хлопок. Це пішов з життя нескорений останній провідник ОУН на Волині.

Відразу після почутого пострілу чекісти мовчки напрямком ствола автомата показали «Мисливцю» на вхідний люк. Той без слів зняв френч і спустився в підземелля. Через декілька хвилин «Мисливець» повідомив: «Провідник застрелився з пістолета. Палив якісь папери. Там лежить. Мертвий. В голову стріляв. У висок.»

За спогадами кегебістів: «Уліян» лежав на спині в кутку на лавці. Перед тим, як піти з життя, одягнув чисту сорочку-вишиванку… На маленькому столику стояла гасова лампа, без скла. На ній провідник і палив документи.

З бункеру було вилучено: автомат ППС та чотири ріжки до нього, пістолет «Вальтер», пістолет ТТ, патрони до «Вальтера» 12 штук, патрони до ТТ 126 штук, дві ручні гранати, сумка польова з документами, в кількості 18 примірників, брошура Василя Кука «Колгоспне рабство», журнали «За волю нації» і «Молодий революціонер».

На місці загибелі “Уліяна” у селі Здовбиця сьогодні стоїть пам'ятний знак із хрестом.

Джерело: volyn.rivne.com/ua, проект Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ