Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Отримувачів незаконних субсидій львівські суди більше «милують», ніж карають

Згідно з матеріалами Єдиного державного реєстру судових рішень, з початку 2021 року місцеві суди Львівської області ухвалили понад два десятки кінцевих судових рішень, які стосуються притягнення до кримінальної відповідальності громадян, що незаконно отримували житлові субсидії.

Здебільшого йдеться про судові ухвали, за якими обвинувачених звільнили від кримінальної відповідальності за скоєне у зв’язку з «дійовим каяттям» та «примиренням з потерпілим»: після того, як вони повернули незаконно отримані субсидії в держбюджет.

Дані ухвали, як правило, стосуються кримінальних проваджень, що були відкриті за ч. 1 ст. 222 КК України (шахрайство з фінансовими ресурсами - надання свідомо неправдивої інформації органам державної влади чи органам місцевого самоврядування, банкам або іншим кредиторам з метою одержання субсидій, субвенцій, дотацій, кредитів чи пільг щодо податків у разі відсутності ознак злочину проти власності). Санкція даної статті (ч. 1) передбачає покарання штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Зазначимо, що в минулі роки, як свідчить правоохоронна практика, кримінальні провадження відносно мешканців Львівщини, які незаконно отримували субсидії, як правило, відкривалися за ч. 1 ст. 190 КК України – заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство).

Типове судове рішення щодо кримінальної «субсидійної» справи за ч. 1 ст. 222 КК України - ухвала Залізничного районного суду м.Львова від 05.04.2021 року. Головний її фігурант – місцева жителька, пенсіонерка, уродженка м. Сміла Черкаської області, яка, звернувшись 29.05.2019 року за призначенням житлової субсидії до Залізничного відділу соціального захисту Управління соціального захисту Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, подала неправдиві відомості про склад сім`ї (приховала, що, окрім неї, в квартирі зареєстровані ще три особи). У результаті було незаконно отримано субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на загальну суму 11 423 гривень 71 копійок.

В ухвалі зазначено, що обвинувачена щиро розкаялася, повністю відшкодувала спричинену потерпілому шкоду, що підтверджується відповідними квитанціями. І що Залізничний відділ соціального захисту жодних претензій до неї не має (що підтверджується поданою до суду заявою).

У результаті суд ухвалив звільнити обвинувачену від кримінальної відповідальності «у зв`язку з примиренням винної з потерпілим», а кримінальне провадження – закрити.

Водночас в Єдиному державному реєстрі судових рішень вдалося віднайти лише три вироки, що були винесені місцевими судами Львівської області з початку 2021 року та які стосується притягнення до кримінальної відповідальності громадян за незаконне отримання житлових субсидій.

Прикметно, що всі ці судові рішення були ухвалені Жовківським районним судом Львівської області (йдеться про вироки від 11 січня, 08 лютого та 15 березня). Їх фігуранти – місцеві жителя, щодо яких кримінальні провадження, пов’язані з незаконним отриманням житлових субсидій, були відкриті відразу за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 190 (шахрайство) та ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів). Разом з тим в усіх трьох справах Жовківським райсудом обвинуваченим було призначено покарання у вигляді штрафу (у двох вироках штраф було ухвалено у розмірі 850 грн., ще в одному – у розмірі 1700 грн.).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ