Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Палата представників США ухвалила проєкт оборонного бюджету: підтримка Україні - $1 мільярд

Палата представників США ухвалила законопроєкт про оборонний бюджет США на 2023 рік, до якого включена допомога для України.

Про це повідомляє The Hill, передає Укрінформ.

Нижня палата Конгресу 329-ма голосами ухвалила законопроєкт, який передбачає загальне фінансування оборони США в розмірі 839 млрд дол., проти висловився 101 законодавець.

Окрему версію законопроєкту має розглянути Сенат, а потім обидві версії будуть узгоджені в комітеті конференції, після чого документ буде направлений на підпис президентові Джо Байдену.

Посол України в США Оксана Маркарова повідомила у Фейсбуці, що відповідно до ухваленого нижньою палатою Конгресу законопроєкту, в межах Ініціативи щодо забезпечення безпеки України (Ukraine Security Assistance Initiative, USAI) буде виділено 1 мільярд доларів (тобто фінансування збільшено на 700 млн дол.).

За її словами, законопроєкт також передбачає боротьбу з залежністю від російської енергетики, яка вимагає від усіх основних операційних баз у зоні відповідальності Європейського командування США (U.S. European Command Area) ухвалення планів щодо зменшення залежності від російської енергетики, та ставить перед Міністерством оборони США завдання припинити використання російських енергоносіїв в повному обсязі.

Крім того, вимагається від генерального інспектора (Inspector General) здійснювати нагляд за використанням допомоги Україні, а також звітувати перед Конгресом кожні 6 місяців.

Водночас передбачається проведення щоквартальних брифінгів щодо зусиль із поповнення та відновлення запасів тактичних ракет, наданих Україні США, союзниками та партнерами.

Законопроєкт також вимагає звітування про російські звірства в Україні, операції, пов’язані з російськими «фільтраційними таборами», і загрози, спричинені глобальною кризою продовольчої безпеки, звітування про зусилля рф у розширенні своєї присутності та шкідливого впливу в Латинській Америці та Карибському басейні; про розгортання Групи Вагнера в Африці та пов’язану з цим дестабілізацію “крихких” держав, напади на цивільне населення та інші злочини, а також зв’язки з російською державою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ