Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Палац Жевуських та Лянцкоронських у Роздолі планують відновити

Сьогодні, 18 серпня, у селищі Розділ Стрийського району відбулося урочисте підписання Меморандуму про співпрацю в реалізації проєкту відновлення палацу Жевуських та Лянцкоронських.

У червні цього року Фонд держмайна продав палац на приватизаційному аукціоні за 20 мільйонів гривень. Переможцем торгів та новим власником стала інвестиційна компанія EFI Group, яка діє від імені та в інтересах ТОВ «МЗ Одеська». Компанія також підписала договір про охорону культурної спадщини та збереження її історичного вигляду, повідомляє ЛОДА. 

«Важливо памʼятати та берегти свою історію, тому дуже сумно дивитися на стан у якому зараз перебуває цей, колись чудовий, палац. Але водночас приємно усвідомлювати, що є люди, які мають сили та ресурси для його відновлення. Ми зі своєї сторони готові надати всю необхідну підтримку.

Ми постійно шукаємо кошти на відновлення пам’яток, особливо тих, які перебувають під загрозою руйнації. Зараз, наприклад, реставруємо дерев’яну церкву святого Михаїла в селі Ісаї, цього місяця також почали відновлення собору Пресвятої Богородиці в Заболотцях. Ведемо ремонтно-реставраційні роботи на будівлі Празького банку у Бродах. Загалом цьогоріч на заходи з реставрації в обласному бюджеті передбачили близько 20 млн грн», – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Голова наглядової ради EFI Group Ігор Ліскі розповів, як компанія бачить майбутнє роздільського палацу.

«Нашою головною мотивацією є першочергове збереження будівлі, тому ми підготуємо необхідний проєкт, у якому буде досліджено фундамент будівлі та розподільчі комунікації, які вона має. На основі цих даних ми вирішимо, як найкраще цю будівлю реконструювати, залучимо експертів та профільних спеціалістів цього напряму. Дуже важливо не лише зберегти цю будівлю, але й вдихнути в неї життя. Цей обʼєкт сміливо може стати новим місцем праці для місцевого населення та додатковим джерелом надходжень у бюджет громади. Ми залучимо якомога більше небайдужих людей для обговорення подальшої долі цього палацу», – зазначив Ігор Ліскі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ