Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"Львівгаз" звинуватили у шахрайських схемах

І без того скандальна робота газового монополіста з кожним днем обростає все новими і новими шокуючими фактами. Тут і диверсійна робота проти військових частин у Львові в час війни, космічні зарплати вищого керівництва, а тепер і «схеми» в роботі з судами.
Фото: АТ "Львівгаз"

ІА "Вголос" опублікувала матеріал про скандальну ситуацію щодо нарахування незаконної плати за блакитне паливо. ПАТ “Львівгаз” хоче стягнути понад 13,6 мільйонів гривень з підприємства. Як аргумент називають дуже сумнівну причину

Нагадаємо розвиток конфлікту. Як розповідають на підприємстві, 16 жовтня 2019 року на їхню територію прибула комісія ПАТ “Львівгаз”, яка зняла на ремонт коректор, демонтувала відвід до лічильника, відрізавши його та заваривши отвір.

“Під час цих робіт працівники не знімали лічильника, який знаходився в безпосередній близькості, що могло спричинити потрапляння металевої стружки в систему та пошкодити лічильник”, – йдеться у повідомленні.

Через кілька днів, 21 жовтня, на підприємстві виявили некоректну роботу лічильника, про що повідомили ПАТ “Оператор розподільної системи “Львівгаз”. 22 жовтня представники монополіста прибули на територію підприємства для огляду лічильника. Вони констатували факт позаштатного режиму роботи лічильника, зняли показання та замінили прилад, про що склали акт технічної перевірки та акт про порушення і вирішили скерувати лічильник на експертизу.

Далі відбулося дві провірки лічильника, під час яких встановлено цілісність усіх пломб, визнано прилад непридатним та вперше виявлено висипання порошкової речовини між корпусом лічильника і головкою облікового механізму.

На додатковій експертизі в сервісному центрі ПАТ “Львівгаз” вирішили скерувати прилад на додаткову експертизу в НДІ судових експертиз, проігнорувавши доводи про те, що лічильник на гарантійному обслуговуванні виробника і що необхідно провести детальну перевірку заводом-виробником.

10 грудня 2019 року експерти Львівського НДІСЕ МЮ України провели експертизу в присутності представників ПАТ “Львівгаз” та іноземного підприємства, без участі представника завод-виробник НВФ “ТЕМП”. Знову зафіксували факт наявності усіх пломб і невтручання в цілісність лічильника.

Водночас експерти заявили, що для відповіді на запитання ПАТ “Львівгаз” їм треба більше часу, тому подальша експертиза відбуватиметься в закритому режимі без участі представників іноземного підприємства.

На засіданні комісії ПАТ “Львівгаз” з розгляду актів про порушення, що відбулося 16 листопада 2020 року, пояснення представників іноземної компанії відхилили й не взяли до уваги. Також уперше представили для ознайомлення висновок експерта без печаток та підписів.

20 липня 2021 року на електронну адресу підприємства скерували копію супровідного листа та рахунок від 27 травня 2021 року на суму 13 666 100, 45 грн. без оригінальних печаток та підписів.

Як наголошують представники іноземного підприємства, рішенням Верховного Суду Касаційного господарського суду від 12 серпня 2019 року у справі № 913/415/18, “цілісність пломб заводу-виробника і тавра державного повірника, виключає фактичну можливість втручання в роботу лічильника газу шляхом зміни конструкції лічильника”. Також “наявність отвору в конструкції лічильника чи іншого його ушкодження корпусу (тріщини, відлущення фарби тощо) не є аналогічними зриву пломби, адже про це вказано в жодному з чинних нормативно-правових актів”.

Рішенням Верховного Суду Касаційного господарського суду від 24 жовтня 2018 року у справі № 914/2384/17, встановлено, що для несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ слід довести втручання в конструкцію лічильника та що саме це втручання стало наслідком некоректної роботи приладу. Для нарахування необхідно встановити дві складові і довести причинно-наслідковий зв’язок.

Рішенням ВСУ від 09.04.2019 року у справі № 903/853/17 сказано, що судовою експертизою підтверджено можливість вплинути на результати вимірювань лічильника за умови введення через вказаний отвір стороннього предмету та блокуванням ним передачі обертового моменту від валу магнітної муфти до цифрових дисків лічильного механізму шляхом впливу на певні елементи кінематичної схеми. Однак експерт під час проведення судової експертизи не встановив, що через зазначений отвір були викривлені дані обліку газу, а лише припустив таку можливість.

Водночас додатково наголошено, що відповідно до Кодексу ГРС у разі своєчасного (до виявлення порушення представником оператора ГРМ) письмового повідомлення споживачем про пошкодження ЗВТ/лічильника газу або пломби (крім її відсутності) та за умови відсутності пошкодження пломби з прихованими заходами чи несанкціонованого втручання в роботу приладу нарахування не проводять.

Нагадаємо, іноземне підприємство звернулося в ПАТ “Оператор газорозподільної системи “Львівгаз” наступного дня після того, як виявили некоректну роботу газового лічильника.

Наразі справа вирішується в суді. У провадженні Західного апеляційного господарського суду перебувають два позови:

  • до АТ “Оператор газорозподільної системи “Львівгаз” про визнання недійсним рішення Центральної комісії з розгляду актів про порушення споживачами природного газу вимог Кодексу ГРС
  • та зустрічний від АТ “Оператор газорозподільної системи “Львівгаз” до іноземного підприємства про стягнення вартості необлікованого (донарахованого) об’єму природного газу на суму 13 666 100, 45 грн.

Питання ціни чи правосуддя?

Джерела в суді натякають, що газовий монополіст намагається виграти справу будь-яким способом. Йдеться навіть про можливе фінансове стимулювання окремих працівників феміди. В кулуарах звучить прізвище директора з безпеки “Львівгазу” Володимира Бойка. За нашою інформацією, саме він займається нарахуванням видуманих “боргів“ з підприємств у судовому порядку. Цікаво, що Володимир Бойко є водночас членом правління ПАТ “Оператор газорозподільної системи “Львівгаз“. Раніше в розслідуванні “Усім труба: які схеми існують у “Львівгазі“ журналісти розмовідали про величезні зарплати керівників цієї структури.

Вочевидь, такі зарплати нараховують собі за старанну роботу з “боржниками“, яких самі і вигадують

Цікаво, що цьогоріч в січні ПАТ “Львівгаз” вже програв схожу справу в Сокальському районному суді. Мешканка Львівщини Ольга Чепурна виграла спір у компанії-монополіста й скасувала борг, який їй нарахували через начебто втручання в роботу лічильника. Щоправда, там йшлося лише про  15 тисяч гривень. Але тепер у “Львівгазу” значно серйозніші гроші на кону…

Диверсія на користь ворога чи бажання наживи?

В червні цього року, на четвертий місяць війни з росією, ПАТ “Оператор газорозподільної системи “Львівгаз“ намагався нажитися, неправомірно стягнувши з військових частин у Львові 30 мільйонів гривень.

У ході розгляду судової справи, яка тягнулася ще з 2019 року, встановлено, що КЕВ Львова, який забезпечує теплом військові частини і установи, уклав договори з постачальниками газу, за отримання якого сплатив кошти. Натомість ПАТ “Львівгаз“, як оператор газорозподільної системи, намагався у Господарському суді Львівської області та Західному апеляційному господарському суді довести, що це начебто він поставив цей газ та вимагав стягнути його подвійну вартість.

Крапку у цій справі зміг поставити лише Верховний суд, який повністю спростував абсурдні позовні вимоги “Львівгазу“ та не допустив мародерського стягнення на 30 млн грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ