Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Павло Гудімов запрошує на виставку “Ретроспектива” Ольги Безпалків

Львів'ян запрошують відвідати виставку кераміки “Ретроспектива” Ольги Безпалків, яка знаходиться на другому поверсі в затишному просторі “Я Галерея” на вулиці Руставелі, 8.

Твори художниці розміщенні в чотирьох залах кожна з яких має свою особливу тему. На стінах простору можна також побачити розгорнуту біографію авторки доповнену фотоматеріалами. 

“Про художницю Ольгу Безпалків знають всі.  Штофи, тарілки та гальби, зразки яких вона створила ще на Львівській кераміко-скульптурній фабриці, сьогодні є ласим шматочком в колекціях. Проте саме її творчі роботи 1980–2000-х завжди були маловідомими, однак тут є про що розповісти.”,- прокоментував куратор виставки Павло Гудімов.

За його словами сидячи в майстерні художниці Ольги Безпалків та готуючи роботи до виставки він запропонував їй персональну виставку. Проте вона уникала цього запитання та була б рада радше груповій виставці, а ніж особистій. Втім він переконав художницю зробити таку самостійну виставку, яка через твори покаже широту тем та пошуків художниці, яка присвятила своє життя мистецтву та кераміці. 

Перша зала виставки повністю присвячена творам, які були зроблені для Львівської кераміко-скульптурної фабрики для декоративної продукції, які мають різну форму та розміри. Вражає різноманіття як і історичних зображень, так і звичайних людей, тварин та пейзажів. 

У другій залі розміщені авторські скульптури, які розкривають теми соціуму чи пейзажу.Вони захоплюють різноманіттям технік. Одна з робіт має назву “Ігри”,  композиція де птах знаходиться в обіймах змії та має глибоке філософське значення.

Також знаковою є одна з робіт - “Дорога”, яка розміщена на одній з стін зали. За словами художниці вона хотіла закласти версію, що в юності всі спішать бути першими, існує певне змагання,  проте в старості ніхто нікуди не спішить та намагається насолодитись тим що має, кожним моментом життя. 

Третя зала наповнення особливими авангардними об'єктами, геометричними структурами складними за технікою виконання композиції. 

Та остання, четверта зала, безпосередньо присвячена темі Різдва, у якій розміщені скульптури, що символізують Вертеп. Кожна скульптура має свою особливу структуру та орнамент.

“Навпроти моїх скульптур Вертепу Павло вирішив розмістити картину на якій зображено святкування Різдва, яка є чисто ілюстративною композицією, зображення є в досить цікавому мистецькому вирішенні, здається ніби твори ведуть діалог між собою”, - розповіла художниця Ольга Безпалків.

За словами самого Павла Гудімова він свідомо вибирав для виставки Ольгу Безпалків в саме часовий проміжок зимових свят, адже її роботи з кераміки наповнені радістю.

У просторі розміщені скульптури та картини, які захоплюють та заставлять зупинитись й уважніше розглянути ту чи іншу роботу. Асоціативна кераміка цікава тим, що кожен може закласти свій смисл чи версію у твір і нема потреби в чітких ярликах. 

Також, на виставці представлені роботи чоловіка художниці Романа Безпалківа, графічні твори Богдана Сороки та скульптура Романа Петрука.

Нагадаємо виставка триватиме до 11 лютого 2024 року та працює з одинадцятої ранку по восьму вечора.  

Також, минулого тижня ми завітали на ще на одну мистецьку виставку, під назвою “Happy New”, яка розміщена в “Я Галерея BLACK”, що на пл. Соборній, 9. Там представлені нові твори сучасних українських  художників з різних куточків України. Виставка немає загальної теми для композицій, а скоріше являє собою мистецький зріз кожного художника, який об'єднався в один суспільний простір.

Підготувала Надія Файгель

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ