Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Павло Розенко відвідав виставку "Світовий тріумф "Щедрика"

27 лютого Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко відвідав виставку "Світовий тріумф "Щедрика" – 100 років культурної дипломатії", яка відкрилася в Будинку Уряду України, - інформує прес-служба Віце-прем’єр-міністра.

Головна мета проекту, за словами організаторів,  сприяти промоції іміджевої спадщини Української Народної Республіки в галузі культурної дипломатії. Виставка розповідає про світові тріумфальні гастролі Української республіканської капели під орудою видатного диригента Олександра Кошиця, що відбулися у 1919-1924 роках за ініціативи голови Директорії УНР Симона Петлюри. В основі експозиції – документи з фондів Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, які підтверджують державно-інституційний характер культурної місії УНР за кордоном.

ʺВиставка є особливо важливою у контексті відзначення 100-річчя Української революції. Адже про військові події і історичні факти політичного характеру того періоду вже багато хто знає, а про те, що УНР тоді створювала цивільні інституції, активно займалася розвитком української культури і промоцією України на світовій арені потрібно ще багато розповідатиʺ, – сказав Павло Розенко.

Як відомо, Українська республіканська капела під керівництвом Кирила Стеценка і Олександра Кошиця була створена 25 січня 1919 року окремим законом УНР. Ініціатором став голова Директорії Симон Петлюра, який вирішив використати унікальну українську народну пісню як елемент культурної дипломатії та поширення інформації про УНР за кордоном.

Уже 24 березня 1919 року Українська республіканська капела вирушила на гастролі країнами Європи. Організацією поїздки займався Андрій Лівицький, сподвижник Симона Петлюри, видатний діяч Української революції 1917-1921 років.

Протягом 1919-1924 років українські співаки мали тріумфальні виступи в багатьох країнах Європи та в США. Коронним номером виступів була українська колядка ʺЩедрикʺ в обробці Миколи Леонтовича, яка пізніше була перекладена англійською і нині є найбільш упізнаваною різдвяною піснею у світі. Уперше ʺЩедрикʺ прозвучав за кордоном 11 травня 1919 року в Національному театрі Праги.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ