Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Війна з Росією

Перевтілення акторів у волонтерів: як живуть театри Львівщини під час війни

Відколи росія напала на Україну, театри продовжують працювати та приймати відвідувачів, проте їх місія змінилася. Сьогодні люди приходять сюди не провести дозвілля, а знайти прихисток. Замість стільців у залі - ліжка та матраци, замість акторів і декорацій на сцені - те саме. Актори, які раніше розважали глядачів, сьогодні волонтерять на всіх фронтах: поселяють вимушено переміщених осіб, готують для них їжу, плетуть сітки для військових тощо, інформує пресслужба Львівської ОВА.

Від початку російського вторгнення до України буквально на сцені театру імені Леся Курбаса переночувала вже не одна сотня дорослих та дітей з різних куточків України. Адже зараз театр переформатувався у воєнний хостел для людей, котрі переїхали з “гарячих” точок України. Акторський склад театру перетворився у волонтерський і зараз допомагає кожному, хто цього потребує. 

Окрім ночівлі, у холі театру можна перепочити, випити каву або чай, перекусити та отримати професійну допомогу медсестри, психолога, юриста.

Шелтер на 25 осіб облаштували і у театрі Лесі Українки у Львові. Окрім того працівники театру готують їжу та їздять на вокзал годувати людей, які прибули до Львова з інших міст. Також там започаткували й іншу ініціативу - на базі театру волонтери шиють балаклави, бафи та стрічки для військових. 

Колектив театру “І Люди, і ляльки” у Львові волонтерить, плете сітки та гастролює з виставами для дітей, котрі змушені були покинути рідні домівки. І хоч приміщення театру маленьке за площею, та все одно там надають прихисток для людей, котрі залишили свої домівки, втікаючи від війни. До слова, директор театру - актор та режисер Олекса Кравчук вступив до лав ЗСУ.

У приміщенні музично-драматичного театру імені Юрія Дрогобича у м. Дрогобич поселили кілька акторських родин, які приїхали з місць ведення військових дій. Крім того, колектив театру з перших днів війни згуртувався, щоб готувати їжу для військових.

Народні артистки й музикантки закуповують продукти для приготування страв та самостійно готують вареники, котлети, борщові заправки та інші смаколики.

На своїх сторінках у соціальних мережах актори і працівники театру розповідають, що колектив Львівського муздрамтеатру ім. Юрія Дрогобича зліпив вже понад 10 тисяч вареників  для Збройних Сил України. 

Шелтер на 60 осіб розгорнули і на базі Першого академічного українського театру для дітей та юнацтва у Львові. Вимушено переселених осіб розмістили в гримерках та репетиційному залі театру. Колектив театру разом з іншими волонтерами забезпечує безперебійну роботу прихистку, сортує гуманітарну допомогу та відправляє у найбільш постраждалі області України.

Волонтерський центр діє і при Національному театрі ім. М. Заньковецької. Заньківчани збирають гуманітарну допомогу, опікуються харчуванням для військових та вимушено переселених осіб, плетуть сітки, відшивають одяг для Збройних Сил України, а також організовують різноманітні заняття для дітей-переселенців та сеанси “творчої терапії” для дорослих.

Львівський театр ляльок також надає прихисток для вимушено переселених осіб. Відтак, щодня з допомогою волонтерів у театрі розміщують до 60 людей. Ліжкомісця облаштували  на бейбі-сцені, в репетиційній кімнаті, у фоє та в нижньому залі театру . Працівники театру облаштували навіть душ та пральну кімнату.

Щодня львівські підприємці допомагають з харчами для переселенців, а працівники театру проводять арт-заняття дітьми.

Нагадаємо, що від початку російського вторгнення Львівщинаприйняла вже понад 200 тисяч осіб, з яких орієнтовно 162 тисячі зараз стаціонарно тут проживають.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ