Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: Перші постріли Другої світової війни: німецька диверсійна група перейшла польський кордон
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Перші постріли Другої світової війни: німецька диверсійна група перейшла польський кордон

Німецький військовий загін помилково вторгнувся на територію Польщі в ніч на 26 серпня 1939 року. Пролунали перші постріли Другої світової війни.
Німецькі військові захопили Яблунківський перевал не отримавши звістки про відкладення наступу Фото: 1939.pl

Німеччина готувала напад саме цього дня, втім, 25 серпня Польща підписала військовий союз із Великою Британією. Тоді Гітлер зупинився і відклав атаку до 1 вересня, пише gazeta.ua.

Інформація про це доходила до деяких формувань із затримкою. Броненосець "Шлезвіг-Гольштейн" і декілька інших кораблів, що стояли в Балтійському морі, знялися з якоря і розпочали рух у сторону Вестерплатте в Данцігу, де розташовувалася польська військова база і склади, але вчасно зупинилися.

Жодної інформації про зміну планів не отримала одна з німецьких диверсійних груп кількістю 70 осіб під командуванням лейтенанта Ганса Херцнера. Уночі вони перейшли польський кордон і вступили на Яблунківський перевал у Сілезії - тепер у Чехії. Там розташовувалася залізнична станція Мости і стратегічний тунель. Група мала вибити польські сили, встановити контроль над залізницею до підходу основних сил і не допустити підриву тунелю.

Німці відкрили вогонь і захопили станцію, взяли всіх робітників у полон, але одній телефоністці вдалося зв'язатися з військовими та поліцейськими, які охороняли тунель. Уранці після тривалої перестрілки їм вдалося відбити наступ, а рештки диверсійної групи, не дочекавшись "запланованого" підходу основних сил, відступили у Словаччину.

Незабаром Польща отримала від Німеччини офіційні вибачення. Командування заявило, що акцію спланував "божевільний", який діяв без наказів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ