Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Культура

Петро Порошенко вручив Шевченківські премії

У річницю з Дня народження Кобзаря Президент Петро Порошенко вручив Національні премії України імені Тараса Шевченка діячам культури та мистецтва, повідом ила прес-служба Президента України.

Серед удостоєних високої нагороди - поет та видавець Іван Малкович, режисер анімаційного кіно Степан Коваль, художник Микола Малишко та композитор Богдана Фроляк.

Глава держави подякував членам новоствореного Шевченківського комітету за  роботу, яку вони провели, щоб визначити гідних претендентів і зазначив, що від усього серця вітає та підтримує їх рішення. Адже кожна книга Івана Малковича знаходить своїх вдячних читачів, є цікавою і для літературних критиків, а представлена на здобуття премії збірка «Подорожник з новими віршами» заслуговує найвищої оцінки. Петро Порошенко також відзначив роботу видавництва «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га» під керівництвом Івана Малковича, яке зробило дуже багато для  книговидавничої справи та особливо для розвитку дитячого читання. «На цих по-багатому ілюстрованих книжках вже виросло ціле покоління українських дітей, які змалечку полюбили і свою рідну мову і свою дорогу Україну», - сказав він зазначивши, що книги видавництва – якісний  національний культурний продукт, який відповідає європейським стандартам.

«Я ще раз хочу подякувати, пане Іване, за Ваш труд, який підносить українське слово та українську книжку», - сказав Президент.

Відзначив Глава держави і переможця у номінації «Кіномистецтво» Степана Коваля, адже його фільм «Йшов трамвай № 9» першим в історії національного кінематографа здобув перемогу на Берлінському кінофестивалі, а багатосерійний мультиплікаційний фільм-лауреат «Моя країна – Україна» «викликає абсолютно дивовижне почуття – сильне, потужне – любові до України».

Звертаючись до скульптора і художника Миколи Малишка, Петро Порошенко зазначив, що його унікальна дерев’яна скульптура доводить: мистецтво і є тим дзеркалом самопізнання, котрого потребує людина. «Хочу подякувати Вам і за пам’ятники, і за хрести-монументи видатним борцям за волю України», - сказав Президент.

Твори львівського композитора Богдани Фроляк Глава держави назвав новим глибоким осмисленням поезії Великого Кобзаря.

Вітаючи цьогорічних лауреатів Шевченківської премії Президент від себе та усього українського народу подякував митцям за те, що вони «своїм талантом оживлюють п’єдестал, на якому стоїть і вічно стоятиме наш Шевченко».

«Шевченко – це не тільки те, що вивчають, а й те, чим живуть», - написав Іван Михайлович Дзюба. Блискуче сказано. Я переконаний, що саме ці слова і є ключем до сприйняття Тараса Шевченка. Вони ж є і шляхом до нашої перемоги. Я на сто відсотків впевнений у цьому. Бажаю вам, шановні лауреати, і всім присутнім здоров'я, миру, невтомної наснаги до творчості та успіхів у розбудові незалежної соборної України», - резюмував Петро Порошенко.

Відповідно до Указу Президента, розмір кожної премії на 2017 рік становить 240 тис. грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ