Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Підвищені пенсії з 1 березня отримають понад 10 мільйонів українців – Лазебна

З 1 березня для 10,2 млн українців пенсії та соціальні виплати зростуть на 14%.
Фото ілюстративне. Олена Ляхович, Гал-інфо

Про це 7 лютого в ефірі телеканалу "Дом" повідомила міністр соціальної політики Марина Лазебна, передає Укрінформ

"За 2021 рік ми бачимо зростання індексу споживчих цін на близько 10%. Але ми вже сьогодні підвищуватимемо і пенсії, і різні допомоги на 14%. Такий індекс ми визначили через 50% індексу зростання споживчих цін та 50% зростання зарплат, з яких сплачуються внески до Пенсійного фонду. Тобто 14% — це те, що потрібно очікувати нашим пенсіонерам з 1 березня", — пояснила міністр.

За її даними, під підвищення виплат підпаде 10 млн 200 тис. пенсіонерів. "Це буде й індексація страхових пенсій, і доплати для різних категорій, які не підпадають під індексацію. Крім того, ми вперше проіндексуємо військові пенсії", — перелічила Лазебна.

Міністр наголосила, що також уперше за 15 років так звана соціальна пенсія вже у березні досягне розміру, який планувався на грудень. Її розмір прив'язаний до прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, що сьогодні становить 1 934 грн. Підвищення прожиткового мінімуму проводиться у липні та грудні. І за цим графіком соціальні пенсії мали досягти розміру 2 100 грн лише у грудні. Але уряд вирішив проіндексувати їх разом з іншими пенсіями вже у березні.

"Вперше за 15 років ми зробимо те, чого ще ніхто не робив... Є люди, які отримують мінімальну пенсійну виплату з різних причин (можливо, немає стажу чи була маленька зарплата) — це 1 934 грн. Ці люди отримали б своє підвищення лише у грудні 2022 року. А ми цього року наблизимо грудень до березня. І ці люди отримуватимуть 2 100 грн вже в березні цього року. Такого ще ніхто не робив, а ми це зробимо", — заявила вона.

Лазебна повідомила, що зараз такі мінімальні пенсії отримує 1 млн осіб, а раніше таких одержувачів було 4 млн громадян.

"Сьогодні таких людей мільйон, а коли ми прийшли, така мінімальна пенсія була у 4 млн людей. І ми різними доплатами зменшили цю кількість — у тому числі за програмою президента, коли ми робили доплати за віком: людям віком понад 80 років ми давали по 500 грн, людям 75 років — по 400 грн. Цього року буде категорія 70+. І ми цих людей вивели через різні програми, що менше людей отримають зараз 1 934 грн. І якщо в березні вона буде 2 100 грн, я буду рада, що хоч трохи ми робимо для людей життя краще", — наголосила вона.

Міністр упевнена, що держбюджет витримає такі істотні збільшення пенсій та соціальної допомоги, тому що виплати будуть здійснюватися і через зростання надходжень до страхових фондів.

"Наприклад, сьогодні у нас була нарада в уряді. Міністр охорони здоров'я розповів, як підвищується зарплата медичним працівникам. А я радію, що з кожної зарплати надходження йдуть до страхових соціальних фондів. Тобто ми також будемо збільшувати ці надходження, і в нас буде більше можливостей. Тому ми розраховуємо на державний бюджет, звісно. І в нас є показники, за якими ми розраховуємо. Але якщо потрібно буде підвищувати доходи людей, ми це будемо робити прискореними темпами. Це політика сьогоднішнього уряду", — підсумувала Лазебна.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні з 1 січня збільшився прожитковий мінімум та мінімальна заробітна плата.

Раніше Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що в Україні у 2022 році триватиме зростання пенсійних виплат. За його словами, зокрема, з березня передбачається індексація пенсій (в тому числі працюючим пенсіонерам). Програма доплат до пенсії буде розширена на осіб, яким виповнилося 70 років. Буде здійснено перерахунки для ліквідаторів аварії на ЧАЕС з інвалідністю. Продовжиться також підвищення пенсій для 65-річних через зростання мінімальної зарплати. Мінімальна пенсійна виплата для людей віком від 70 років зі стажем 30/35 років буде 3 000 грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ