Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Після скандалу в ЄС Китай визнав, що поважає суверенітет колишніх радянських держав

Китай поважає статус колишніх радянських держав як суверенних націй, заявило його міністерство закордонних справ.
Фото - ілюстративне

Таку заяву зробили після того, як коментарі його посланника в Парижі викликали обурення в європейських столицях, пише Reuters.

Кілька міністрів закордонних справ ЄС раніше заявили, що коментарі посла Лу Шайє, у яких він, здається, поставив під сумнів суверенітет України та інших колишніх радянських держав, є неприйнятними, і попросили Пекін пояснити свою позицію.

Відповідаючи на запитання про його позицію щодо того, чи є Крим частиною України, Лу сказав в інтерв’ю, яке транслювалося на французькому телебаченні в п’ятницю, що історично він був частиною Росії і був запропонований Україні колишнім радянським лідером Микитою Хрущовим.

"Ці країни колишнього СРСР не мають фактичного статусу в міжнародному праві, оскільки немає міжнародної угоди, яка б матеріалізувала їхній суверенний статус", - додав Лу.

Як пише видання, Лу заробив собі репутацію одного з китайських дипломатів «воїнів-вовків», яких так називають за їхній яструбиний і різкий стиль.

Зазначається, що його останні коментарі були "абсолютно неприйнятними". Про це заявив журналістам міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавскі перед зустріччю міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі.

«Я сподіваюся, що боси цього посла виправлять ці речі», - сказав він.

Кілька інших міністрів ЄС також назвали коментарі неприйнятними, а міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс заявив, що три країни Балтії, які раніше входили до Радянського Союзу, викличуть представників Китаю, щоб офіційно попросити роз’яснень і перевірити, чи змінилася його позиція.

Міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн назвав слова Лу "грубою помилкою" і заявив, що докладаються зусилля, щоб заспокоїти ситуацію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ