Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Після виборів у США ризики для світової економіки істотно зросли, - експерт

Жорсткість внутрішньої і зовнішньої політики США після перемоги на виборах Дональда Трампа може привести до різкого відтоку капіталу з ринків, що розвиваються і гальмування глобальної торгівлі, що підвищить ризики для світової економіки. Таку думку висловив Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.

Фінансові ринки вкрай песимістично відреагували на перемогу Дональда Трампа на президентських виборах в США. У перші години підрахунку голосів падіння на азіатських ринках і ф'ючерсів на американські фондові індекси перевищило 5%, а індексу долара – 1,9%. І хоча ситуація до закриття торгів в середу повністю змінилася, і індекс долара відновив зростання, на ринках зберігається невизначеність, що може перейти у нову хвилю розпродажів.

Жорстка внутрішня політика нового президента щодо лобізму бізнесу, розподілу бюджету та повернення виробництва в США буде стримувати економічну активність, і підвищить витрати компаній. У той же час, вихід країни з переговорів по трансатлантичному і транстихоокеанському торговому партнерству може привести до скорочення в світовій торгівлі, так як США є найбільшим покупцем і продавцем. А гостра позиція щодо Китаю і заниженому курсу юаня – і зовсім до торгівельних воєн. Крім цього, можливе відновлення видобутку корисних копалин в США може привести до падіння цін на сировину. На цьому тлі під тиском виявляться сировинні ринки, які знаходяться під впливом споживання в Китаї.

У той же час, за словами експерта, вплив на українську економіку буде формуватися через тенденції на фінансових і сировинних ринках. Незважаючи на відсутність доступу України до світових ринків капіталу, поточними донорами виступають світові кредитні інститути, найважливішу роль в яких грає США.

«Нам слід очікувати більш жорстку позицію щодо України стосовно виконання взятих на себе зобов'язань для отримання нових кредитних ресурсів. Наступний випуск єврооблігацій під гарантії США може виявитися скрутним, і зажадає від України рішучих реформ в доказ надійності партнерства. Не виключено, що також стане жорсткішим позиція МВФ», – зазначає Андрій Шевчишин.

За словами експерта, тиск на гривню може посилитися, і буде залежати від ситуації на сировинних ринках і позицій українських експортерів, а також динаміки світових валют, які будуть визначати конкурентоспроможність українських товарів на зовнішніх ринках.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ