Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Північні олені здатні розуміти жестові команди людей - дослідження

Дослідження фінських та французьких науковців свідчить, що північні олені можуть розуміти людські команди, подані жестами, всупереч тому, що не є цілком одомашненими тваринами.

Результати опубліковані в Journal of Comparative Psychology.

Вчені Університету Турку та Турського університету провели досліди з вісьмома північними оленями (Rangifer tarandus tarandus), які є напіводомашненими, оскільки використовуються як в'ючні тварини лише у зимові періоди, а в інший час живуть на волі, маючи обмежений контакт і досвід тренувань із людиною.

Як впоралися олені?

Перед оленями розмістили дві закриті коробки з лишайниками, а відтак експериментатор жестом вказав тварині, до котрої з них слід підійти, подивився на неї та зробив до неї крок. Дослід повторили 10 разів. Четверо молодих і недосвідчених оленів так і не зрозуміли, чого від них хоче людина, мали через це ознаки стресу і не дуже хотіли брати участь у дослідженні далі.

Натомість четверо старших і більш знайомих з людьми оленів були мотивованішими. Двоє з них у 9 з 10 тестувань правильно слідували вказівкам експериментатора. Вчені вважають ці результати свідченням того, що тварини можуть навчатися комунікації з людиною навіть без близького й постійного контакту. Крім цього, автори зацікавлені у подальшому дослідженні когнітивних здібностей маловивчених у цьому плані північних оленів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ