Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Похолодання збільшило дефіцит електрики, - Укренерго

В енергосистемі склалась важка ситуація — споживання через похолодання перевищує прогнозоване на 2,7%
фото з сайту Суспільне

Сьогодні похолодання збільшило споживання. Це призвело до виникнення дефіциту в енергосистемі. З 11 до 19:00 для збалансування енергосистеми буде застосовано аварійну допомогу зі Словаччини, Румунії, Польщі.

Про це в телеграмі повідомляє Укренерго.

У компанії наголосили, що в енергосистемі склалась важка ситуація — споживання через похолодання перевищує прогнозоване на 2,7%.

"Це еквівалентно роботі 2 додаткових блоків ТЕС. Але на електростанціях наразі немає вільних потужностей. На деяких блоках теплоелектростанцій тривають ремонтні роботи, а сонячні електростанції не можуть працювати на максимумі своїх можливостей через щільну хмарність по всій країні", — йдеться у повідомленні.

В Укренерго зазначили, що 7 грудня температура нижча за прогнозовану.

"Диспетчерський центр "Укренерго" вже зранку бачить, що споживання суттєво перевищило прогнозний рівень. Для уникнення дефіциту і підтримки балансу між виробництвом та споживанням в енергосистемі зараз особливо важливо ощадливо споживати електроенергію", — йдеться у повідомленні.

Вчора, 6 грудня, середньодобова температура була на 0,6°C вище, ніж позавчора, 5 грудня. Добовий максимум споживання вчора був вранці, його показник був на 0,6% нижче, ніж 5 грудня.

"Для уникнення відключень та підтримки балансу в енергосистемі Укренерго змушене сьогодні залучити аварійну допомогу від операторів системи передачі електроенергії Словаччини, Румунії та Польщі з 11:00 до 19:00 потужністю 700 МВт", — зазначили у компанії.

Водночас в Укренерго наголосили, що ліміти споживання не запроваджувались, графіки відключень не вводилися та не прогнозуються.

Експорт електроенергії сьогодні відсутній. Імпорт здійснюється в ранкові та вечірні години зі Словаччини, Румунії, Молдови. Загальний обсяг 1122 МВт/год, з максимальною потужністю в окремі години до 323 МВт. З 1 грудня технічна можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови складає 1700 МВт.

Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 408 населених пунктів. Через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Донецькій, Харківській, Херсонській областях. Аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від ситуації з безпекою та з дозволу військових.

Через технічні порушення є знеструмлені споживачі в Дніпропетровській та Запорізькій областях.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ