Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Поїзд чотирьох столиць стартує у вересні з Києва, - Омелян

Поїзд чотирьох столиць стартує 28 вересня з Києва. Про це заявив Міністр інфраструктури України Володимир Омелян на брифінгу за результатами пленарного засідання Міжурядової Українсько-Литовської комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва, яке відбулось сьогодні, 17 липня 2018 року, у м. Львів. Повідомила прес-службі Мінінфраструктури.

Українську частину делегації очолив Міністр інфраструктури України Володимир Омелян, Литовську частину Міжурядової Українсько-Литовської комісії очолив Міністр економіки Литовської республіки Віргініюс Сінкявічюс. У складі литовської делегації працювали Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, Віце-міністр Міністерства транспорту і комунікацій Литовської Республіки Ричардас Дегутіс.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян підкреслив, що вступ в дію Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом став додатковим імпульсом для активізації українсько-литовського двостороннього торговельного співробітництва: «Минулорічний порядок денний, який був погоджений у Литві, дав результат цього року. Ми маємо потяг чотирьох столиць (Рига – Вільнюс – Мінськ - Київ), який стартує 28 вересня з Києва. Ми будемо мати пряме авіаційне сполучення між Вільнюсом і Львовом та низку інших перспективних проектів. Товарообіг між двома країнами активно зростає: за підсумками 2017 року ріст майже 40% і є подальше збільшення. З липня цього року до головування в ЄС приступила Австрія і на їх порядку денному питання номер один – це сучасні технології, сучасні рішення, штучний інтелект. Україна об’єднає зусилля спільно з Польщею і Литвою для створення центру перспективних технологічних інноваційних рішень. Ми розуміємо, насправді навіть невеликі інвестиції можуть дати величезний ефект. Всі відомі компанії починали з маленьких стартапів зовсім недавно - п’ять, десять, п'ятнадцять років тому назад».

Міністр економіки Литовської Республіки Віргініюс Сінкявічюс зазначив, що співпраця з Україною має хороші перспективи: «Наша сьогоднішня зустріч - це хороший сигнал бізнесу обох держав. Інвестиційний клімат в Україні має позитивні тенденції. Я думаю, що прогрес, який ми плануємо зробити у транспорті, з’єднавши наші країни авіацією та поїздами, відкриє ще більше можливостей нашим громадянам приїхати і побачити прекрасну державу Україну, а українцям - Литву. Україна є пріоритетом номер один для Литви з точки зору євроінтеграційних процесів, це одне із головних робочих питань, і Литва готова допомогти Україні максимально. Ми позитивно оцінюємо реформи, які проводяться в Україні у зв’язку із євроінтеграційним напрямком держави, і маємо надію, що майбутні вибори в Україні не зупинять реформи. Ми з Міністром інфраструктури України знайшли спільну мову щодо політики інновацій. Я думаю, що це шанс для наших держав, бізнесу та підприємців поєднати можливості. Україна, Польща та Литва можуть стати лідерами у транспортній сфері».

Під час засідання Міжурядової Українсько-Литовської комісії Володимир Омелян висловив вдячність за активну зацікавленість та увагу Литовської сторони до процесу реформування різних галузей України та підкреслив важливості досвіду Литви для модернізації України.

18-те засідання Комісії, що відбулось сьогодні, є свідченням стабільності і послідовності відносин між Україною та Литвою та підтверджує прагнення розвивати і поглиблювати двосторонні відносини в різних сферах. За підсумками засідання сторонами підписано підсумковий протокол.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ