Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Показали унікальну ікону "Різдва Пресвятої Богородиці", яка зберігається у Львові

21 вересня християнська церква святкувала Різдво Пресвятої Богородиці – одне з дванадцяти найбільших релігійних свят, яким починається церковно-літургійний рік.
Майстер Димитрій «Різдво Пресвятої Богородиці» Липова дошка, левкас, темпера, золочення 1560-ті роки м. Долина (Івано-Франківська область). Фото - Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького

Саме свято має відповідне іконографічне вирішення: чи в одній з ікон празникового ряду іконостасу, чи – в храмових образах намісного ряду, або в настінних розписах. Про це йдеться на сторінці Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького у Фейсбуці.

Музейники показали давню ікону "Різдва Пресвятої Богородиці" написану майстром Димитрієм у 1560-ті роки

Походить ікона з м. Долина (Івано-Франківська область). Реставрацію проведено у 1980-х роках П. Петрушаком у реставраційній майстерні НМЛ.

Ікони майстра Димитрія демонструють «урочисто-монументальне» трактування образів. «Різдво Пресвятої Богородиці» - храмова ікона майстерного виконання. Майстер Димитрій вводить таку рідкісну для цієї іконографії деталь, як летючий ангел над ложем Анни. Правою рукою він ніби благословляє Анну, а лівицею вказує на небо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ