Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Показники грипу та ГРІ у Львові наближаються до епідемії

Протягом 45 тижня (06.11-12.11) на Львівщині захворіли на грип та гострі респіраторні інфекції 9 441 осіб, що на 69 більше, ніж за попередній тиждень. Інтенсивний показник захворюваності становить 373,8 при епідемічному порозі 432,19. Питома вага захворілих дітей до 17 років становить 61,0% (5 756 осіб). Про це повідомили в ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

У Львові за цей же період захворіло відповідно 3 926 (45 тиждень) та 3 798 (44 тиждень) осіб, інтенсивний показник на останньому тижні був 508,9 при епідпорозі 565,70. Питома вага захворілих дітей до 17 років становить 57,2%. Зареєстровано перевищення епідемічного порогу у віковій групі 15-17 років на 34,8%. 

Протягом 45 тижня було госпіталізовано з діагнозом ГРІ в інфекційні стаціонари області 169 осіб (1,8%), у тому числі 127 дітей віком до 17 років.

Вірусологічною лабораторією  ДУ  «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР)  з початку епідемічного сезону досліджено 21 зразок матеріалу від хворих  із підозрою  на грип  та ГРІ, позитивних результатів на грип не зареєстровано. Серед збудників ГРВІ виявлено в 1 особи   РНК риновірус. 

В Україні пройшли перереєстрацію вакцини проти грипу: "Інфлувак" (виробник - Нідерланди), "Інфлуензе Ваксин" (Китай), "Джісі ФЛЮ" (Корея) і "Ваксігрип" (Франція). Станом на 10.11.2017р. у Львівській області отримали щеплення проти грипу 328 осіб, в т.ч. з групи медичного ризику 42 осіб.

Найкращий спосіб вберегтися від сезонного грипу — щорічна вакцинація. 

З метою попередження небажаних ускладнень, пов`язаних з захворюваннями на грип і ГРІ слід дотримуватись наступних рекомендацій. Нагадуємо ефективні методи профілактики, застосування яких знизить ризик захворіти:

1.Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, які хворіють на застуду, мають нежить або кашель. Якщо захворіли ви,  тримайте дистанцію поруч з іншими, щоб вберегти їх від хвороби. Уникайте місць скупчення людей, масових заходів. Одягайтеся по погоді. Стежте, щоб ноги не промокали, одежа захищала від холоду і вітру, носіть теплий головний убір та рукавички.

2.Захворіли — лишайтеся вдома. Якщо можливо, візьміть вихідний з роботи або навчання. Грип  та простудні інфекції швидко передаються іншим, тож  перебування хворого в людних місцях сприятиме поширенню інфекції.

3.Прикривайте ніс та рот під час кашлю та чхання  ніс та рот ліктем або серветкою  — це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.

4.Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.

5.Намагайтеся не торкатися руками обличчя. Очі, рот та ніс для мікробів, як вхідні двері. На руках дуже багато мікробів та вірусів, торкаючись ними обличчя ви збільшуєте  шанси потрапляння їх в організм.

6.Привчіть себе до корисних звичок. Ретельно очистіть та продезінфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Регулярно провітрюйте приміщення. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий. Стежте за достатньою тривалістю сну, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води та харчуйтеся поживною  вітамінізованою їжею.

7.При перших проявах застуди  одразу ж ізолюйте себе, чи того, хто захворів від оточуючих. Викличте лікаря. Тільки лікар зможе правильно оцінити важкість  стану, поставити діагноз та призначити правильне  лікування. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ