Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Польща хоче назавжди стати незалежною від російського диктату

Завдяки газогону Baltic Pipe і СПГ-терміналу у Свіноусті Польща хоче стати незалежною від російського газу, - передає Польське Радіо.

ʺГазогін Baltic Pipe – це елемент довгострокової стратегії унезалежнення імпорту газу у нашу країну від монополістського постачальника, яким є російський Ґазпромʺ, - сказав на хвилях Польського радіо Пьотр Наїмський, уповноважений польського уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури. ʺBaltic Pipe і термінал (зрідженого газу – ред.) у Свіноусті зроблять нас суверенними і незалежними від постачання газуʺ, - додав він.

Нагадаємо, у Брюсселі підписано договір на дофінансування будівництва газогону Baltic Pipe, завдяки чому до Польщі має транспортуватися газ з Норвегії. Підтримка з бюджету Європейського Союзу має складатиме 215 млн євро.

ʺВід осені 2022 року, завдяки цій інвестиції, ми будемо мати можливість імпортувати 10 млрд кубометрів газу. Це стільки, скільки ми зараз імпортуємо від Ґазпрому. Він має домінуючу позицію у Польщі та в центральноєвропейському регіоні. Ми хочемо мати можливість імпорту сировини з інших напрямків. Ми хочемо назавжди стати незалежними від російського диктату, що пов’язаний з політичним тиском, а також з ненадійністю імпорту. Ми маємо практичний і наступальний план. Його виразом є Baltic Pipe. Це інвестиція, що після реалізації, буде забезпечувати польські інтересиʺ, - наголосив Наїмський.

Baltic Pipe – це стратегічний інфраструктурний проект, що має відкрити новий коридор імпорту газу на європейському ринку. Він дозволить транспортувати газ безпосередньо із покладів у Норвегії на ринки в Данії та Польщі, а також до споживачів у сусідніх країнах. Пропускна здатність нового трубопроводу повинна становити 10 млрд кубометрів газу на рік.

ʺНімеччина, яка домовляється з росіянами всупереч інтересам Польщі та центральноєвропейського регіону, переслідує свій інтересʺ, - так Пьотр Наїмський прокоментував російсько-німецький проект газогону Nord Stream 2.

ʺNord Stream 2 – це акція, що виходить за рамки економіки, це політична акція, яка підриває союзницьку солідарність Заходу. Це мета і, на жаль, часто результат рухів Росії. Політики у великих європейських державах не сприймають Росію як загрозу, а місцевий ринок вважається перспективнимʺ, - зауважив також Пьотр Наїмський.

Польське Радіо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ