Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Помер польський режисер родом зі Львова Януш Маєвський

У віці 92 років помер один із найвідоміших польських режисерів, сценарист, письменник і ректор Варшавської школи кіно Януш Маєвський.
Фото з мережі Інтернет

Як пише УП, це 10 січня повідомило польське радіо RMF24, посилаючись на Асоціацію польських кінематографістів.

Маєвський багато років був президентом Асоціації кінематографістів і брав участь у справах польської кіноспільноти. Як повідомляє Суспільне Культура, у 2018 він підтримав звернення Європейської кіноакадемії на захист ув'язненого у Росії українського режисера Олега Сенцова.

Маєвський народився у Львові у 1931 році, тоді місто перебувало у складі Польщі. Коли хлопчику було 7 років, він вперше побачив "Білосніжку" Волта Діснея та після цього захопився кінематографом.  

Після II Світової війни родина Маєвських переїхала до Кракова. Януш вивчав архітектуру в Краківському технологічному університеті, також завершив Державну вищу школу кіно і театру в Лодзі. Протягом 1983-1990 років був головою Ради асоціації польських кінематографістів, а з 2006 року став президентом Асоціації.

Дебютом для митця став фільм "Аватар, або Обмін душами", який він створив у 1964 році. Режисером Януш Маєвський пропрацював понад 60 років, за цей час експериментуючи з жанрами.

"Я завжди намагався вирватися із замкненого кола. Я не хотів ставати спеціалістом у певному жанрі, я вважав за краще шукати щось нове, долати нові перешкоди. Я завжди намагався робити якнайкраще кіно. Мене захоплювала сама його суть як видовища зображення, але також і звуку, видовища, яке є сплавом багатьох елементів - літератури, акторської гри, образотворчого мистецтва тощо. Кіно як конгломерат багатьох мистецтв", – розповідав він в одному з інтерв’ю журналу SFP's Film Magazine.

Серед найвідоміших його фільмів: "Ревнощі та ліки", "Імператорсько-королівські дезертири", "Урок мертвої мови", "Злочинець, який вкрав злочин", "Локіс. Рукопис професора Віттембаха", "Готель Пацифік", "Золото дезертирів" та "Чорний мерседес". 

Останнім його фільмом став документальний "Jazz Outsider" 2022 року – стрічка про джазову музику.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ