Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Помер засновник гурту “Мертвий півень” Любомир Футорський

Як стало відомо сьогодні ввечері, помер засновник гурту “Мертвий півень” Любомир Футорський.

Любомир Футорський був засновником гурту “Мертвий півень”, також був перекладачем, декілька років тому в Видавництві Старого Лева вийшла книга з його перекладом "Світ за Кларксоном. Як я вже казав...".

Про смерть Любомира повідомив український автор-виконавець, рок-музикант Тарас Чубай.

Довідка.

Гурт “Мертвий півень”, лідером якого був Любко Футорський, народився у середовищі Львівського університету імені Івана Франка, де навчалися багато його майбутніх учасників, які починали музичну діяльність в університетському хорі “Черемош”. У 1989 році музиканти збиралися в кафе “Старий Львів” на вулиці Валовій. Перші музичні експерименти МП відбувалися винятково з акустичними інструментами.

Саме в такому звучанні гурт здобув перемоги на фестивалях “Вивих” у Львові у 1990 році, де виступив уперше, та “Червона Рута” у Запоріжжі в 1991 році, а також записав свій перший альбом “Ето” (1992).

Одна з найвпізнаваніших рис колективу – пісні на вірші відомих українських поетів. Гурт “Мертвий півень” був одним з найпопулярніших рок-колективів у 1990-х. У 2011 році він припинив своє існування.

Найпопулярнішими піснями “Мертвого півня” були “Ми помрем не в Парижі”, “Б’ютіфул карпати”, “Гуцулка Ксеня”, “Франсуа” (кавер на однойменну пісню Ірини Білик, який став популярним на “Території А”), “Сто баксів на місяць – і всі тебе…”, “Мені по цимбалах…”, “Холодно”, “Знову, к…, радіо, телебачення, преса”, “Брат, піво кончілось”, “Коли ти смієшся”.
Нагадаємо, 11 жовтня 2021 року у віці 49 років у Харкові від інфаркту помер Місько Барбара, співзасновник та вокаліст гурту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ