Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Понад 1,5 млн українців похилого віку отримують ліки за програмою реімбурсації

Завдяки державній програмі реімбурсації "Доступні ліки", пацієнти похилого віку мають змогу отримувати життєво необхідні ліки безоплатно або з незначною доплатою. Про це повідомили 1 жовтня у прес-службі НСЗУ.
Фото ілюстративне. Олена Ляхович, Гал-інфо

Важливою перевагою програми є можливість отримувати ліки за е-рецептом. 

В Україні понад 7 млн людей похилого віку. За міжнародною класифікацією, до цієї категорії відносять людей старше 65 років. В Програмі медичних гарантій, яка в повному обсязі запрацювала з квітня поточного року, передбачена низка медичних послуг для всіх пацієнтів, зокрема й людей похилого віку. Завдяки ним вони мають можливість запобігти проблемам зі здоров’ям, виявити на ранніх стадіях серйозні захворювання і почати лікування, контролювати хронічні захворювання та своєчасно отримати екстрену медичну допомогу.

На сьогодні 5,6 млн людей віком 65+ обрали свого лікаря та уклали з ним декларацію. Це 80% від загальної кількості населення цієї вікової категорії. За рецептом свого лікаря понад 1,5 млн літніх пацієнтів мають можливість отримувати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми у рамках програми реімбурсації «Доступні ліки». Життєво необхідні лікарські препарати люди похилого віку отримують безоплатно або з незначною доплатою. Важливою перевагою програми є можливість отримувати ліки за електронним рецептом. Його пацієнт може отримати навіть не відвідуючи свого лікаря, а лише зателефонувавши йому.

З квітня поточного року, коли зміни в системі охорони здоров’я відбулись на рівні спеціалізованої та високоспеціалізованої допомоги, для всіх пацієнтів, зокрема й людей похилого віку, з’явилась можливість вільно обрати лікарів-спеціалістів та медичний заклад для проходження обстежень, отримання спеціалізованої допомоги, зокрема в умовах стаціонару, включаючи проведення хірургічних операцій.

У людей похилого віку ризик гострого інфаркту міокарду, інсульту, онкологічних захворювань значно зростає. За даними Центру медичної статистики МОЗ, у 2019 році 50% людей, у яких виявили онкозахворювання, - це пацієнти віком від 65 років. Це понад 68 тисяч людей. Тому у пріоритетних послугах Програми медичних гарантій - лікування інсульту та інфаркту, а також обстеженнях для ранньої діагностики онкозахворювань.

Пацієнти з гострим інфарктом та інсультом отримують все необхідне їм лікування безоплатно. З квітня по серпень поточного року майже 40 000 пацієнтів з інсультом та інфарктом отримали безоплатну медичну допомогу.

НСЗУ приділяє особливу увагу ранньому виявленню онкологічних захворювань. Адже лікування таких захворювань на ранніх стадіях дає пацієнту більше шансів на одужання. Тому в Програмі медгарантій передбачено 6 інструментальних досліджень для виявлення таких захворювань, і лікар, зважаючи на вік пацієнта, фактори ризику, спадковість може направити його на таке дослідження. Для пацієнта воно також є безоплатним.

Місія НСЗУ - універсальне охоплення медичними послугами. Щоб кожна людина отримала доступну та якісну медичну допомогу, не зазнаючи при цьому катастрофічних фінансових витрат.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ