Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Понад 80 культурних подій об’єднають схід та захід України

З 4 до 18 жовтня у Харкові пройде культурний форум «ПогранКульт: ГаліціяКульт», у якому візьмуть участь 300 митців з Галичини та Слобожанщини. Програма форуму включатиме понад 80 культурних подій: кінопокази, концерти, театральні вистави, літературні читання, художні виставки, лекції та дискусії. Повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Найрізноманітніші локації, серед яких Харківський художній музей, Харківський національний академічний театр опери і балету ім. Лисенка, центр сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр» та навіть завод «Турбоатом» стануть майданчиком для діалогу між сходом та заходом України.

Форум працюватиме у 6 напрямках: кіно, література, музика, театр, візуальне мистецтво та лекційно-дискусійна програма. У рамках «ГаліціяКульт» покажуть близько 20 документальних і художніх фільмів — учасників міжнародних кінофестивалів в Україні, США, Франції, Канаді. Літературна програма буде складатися з творчих зустрічей з письменниками, серед яких Сергій Жадан, Юрій Іздрик, Тарас Прохасько, Юрій Андрухович та інші. Гості форуму зможуть вільно відвідати близько 15 музичних концертів і театральних вистав. Зокрема, постановку п’єси українського драматурга Наталі Ворожбит «Зерносховище», що була написана спеціально для Королівського Шекспірівського театру у Лондоні. Крім того, львівський етно-рок-колектив «ГИЧ-оркестр» зіграє прямо на сходах Харківського оперного театру, а у будівлі старого цирку 40 музикантів оркестру «Слобожанський» виступлять разом із рок-гуртом із Чехії The Plastic People of the Universe.

9 виставок представлять напрямок візуального мистецтва. Основна експозиція «ГаліціяКульт» у Харківському художньому музеї та «ЄрміловЦентрі» налічуватиме понад 200 скульптур та інсталяцій, творів живопису та графіки зі Львова, Івано-Франківська, Києва та Харкова. В рамках лекційно-дискусійної частини форуму пройдуть десятки обговорень із провідними істориками, соціологами та культурологами.

Крім того, на «ГаліціяКульт» представлять результати творчих резиденцій, у рамках яких галицькі та слобожанські митці працювали разом. Наприклад, харківський художник Павло Маков, член Королівського товариства живописців та графіків Великобританії, разом із молодими галицькими художниками представить виставку спільного доробку. А куратор анімаційної резиденції, мультиплікатор із Івано-Франківська Роман Дзвонковський продемонструє мультфільм, створений разом із найменшими учасниками культурного форуму.

Довідка

«ПогранКульт: ГаліціяКульт» – третій із серії культурних форумів, що організовує DOFA.fund. Два попередні форуми «Донкульт» у Києві (2014) і Львові (2015) були присвячені культурі та мистецтву Донбасу. Їх відвідало близько 25 тисяч людей. 

DOFA.fund – український благодійний фонд, який займається втіленням культурних проектів. Був заснований у жовтні 2014 року. Фонд співпрацює з провідними українськими та європейськими культурними інституціями.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ